Petr Horký: Život Miroslava Zikmunda má na dva kubíky popsaného papíru

„O Miroslavu Zikmundovi a Jiřím Hanzelkovi bylo mnoho zpracováno a natočeno, ale nevíme v podstatě nic o jejich životě.“ Tak popisuje cestovatel a dokumentarista Petr Horký jeden z důvodů, proč se pustil do natáčení dokumentárního filmu Století Miroslava Zikmunda. Mimořádnou vitalitu a energii slavného českého cestovatele přiblížil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Bezmála tříhodinový dokument diváky zavede do Kalifornie, na Maledivy nebo na Srí Lanku – tedy do míst, která Zikmund a Hanzelka procestovali. „Máme k dispozici soukromé filmové záběry, které nebyly nikdy zveřejněné. Například jak se Zikmund s Hanzelkou koupou v moři,“ popisuje Horký.

Obdivuhodná je na 95letém cestovateli jeho fenomenální paměť. Po mnoha letech si například vzpomene na přesné názvy míst, ale i na celé jméno řidiče, který ho někam vezl. „Miroslav Zikmund je velice energický muž, který každý den cvičí a pečuje o své tělo a duši,“ vysvětluje Horký.

Od roku 1925 má Miroslav Zikmund také schovaný svůj deník, který si stále píše. „Listuji Zikmundovými zápisky z doby, kdy byl spáchán atentát na Heydricha, a uvědomuji si, že lidé žili normální život i v důležitých okamžicích v našich dějinách,“ nastiňuje Horký, podle kterého i Zikmund zažil po srpnu 1968 šikanu. „Závist ale nebylo téma, o kterém mluvil hodně dlouho,“ doplňuje.

Po cestách během natáčení dokumentu, který má také svou facebookovou stránku Století Miroslava Zikmunda, nyní Horký omezí cestování a bude se totiž věnovat rodině a nedávno narozené dceři. „Budím se a usínám s myšlenkou na Miroslava Zikmunda a na rodinu,“ dodává s úsměvem Horký.

Jak probíhalo natáčení dokumentu o slavném českém cestovateli? Na co se můžeme v dokumentu těšit? Jaká je osobnost Miroslava Zikmunda? To vše jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio