Zájem turistů o Třebíč roste, nejvíce stoupl zájem o baziliku svatého Prokopa

29. leden 2014

Popularita třebíčských památek zapsaných na seznam UNESCO se stále zvyšuje. Nejvíce se v uplynulém roce zlepšila návštěvnost baziliky svatého Prokopa, početnější davy než o rok dříve mířily také do židovské čtvrti. Město turisty láká také na nejrůznější koncerty a kulturní akce. Z těch nejpopulárnějších je to například židovský festival Šamajim.

Informačními centry ve městě loni prošlo celkem přes 113 tisíc lidí, tedy o 11 procent víc než o rok dřív. Novinářům to dnes řekla Jaromíra Hanáčková z městského kulturního střediska.

Baziliku v sousedství zámku si za uplynulý rok prohlédlo skoro 33 a půl tisíce lidí, skoro o 30 procent více.

„Je to určitě i díky tomu, že tam máme krásně opravené nádvoří. Koncem roku se otevíraly nové expozice na zámku,“ uvedla Hanáčková. „Ten areál se dneska vyloupl jako perla a ta návštěvnost tam má velice slibnou, vzestupnou tendenci,“ dodala.

Informační centrum v Zadní synagoze vloni vyhledalo přes 36 tisíc turistů, jejich počet v meziročním porovnání stoupl o 12 procent. Z celkového počtu zaevidovaných loňských návštěvníků města byla desetina cizinců; z Rakouska a Německa jich přijelo přes 1100. „Německy mluvící země jsou tradičně našimi největšími klienty,“ podotkla Hanáčková.

Počty návštěvníků Třebíče se v posledních letech zvyšují pravidelně. V roce 2012 jich tři městská informační centra poprvé dohromady napočítala více než 100 tisíc.

Propagace v zahraničí

Kvůli propagaci se město účastní několika veletrhů. Městské kulturní středisko také do Třebíče pravidelně zve zahraniční novináře a poskytuje jim ubytování. „Naší jedinou podmínkou je, aby nám pak novináři poslali výstupy své práce,“ přiblížila Hanáčková.

Texty o třebíčských památkách se tak dostávají do různých zahraničních časopisů, což podle ředitelky vyjde levněji než placená reklama. V Třebíči už byli kupříkladu novináři z Itálie, Německa a Japonska. V příštím měsíci přijede skupina 15 izraelských novinářů.

UNESCO ocenilo unikátní hodnotu baziliky i židovského města v Třebíči zápisem na seznam světového kulturního a přírodního dědictví 3. července 2003.

autor: Michal Malý | zdroj: ČTK
Spustit audio