V sokolovské nemocnici začala sloužit nová akutní rehabilitace

30. leden 2014

Nová lůžka, tělocvičny i kompletní vybavení pro rehabilitaci mají od nynějška k dispozici pacienti nemocnice v Sokolově. Karlovarský kraj, který pokračuje v naplánovaných investicích, nechal zrekonstruovat pavilon D, kde se nachází rehabilitační oddělení. Obnovou prošel i pavilon G s ředitelstvím nemocnice.

Stavebníci začali s přestavbou pavilonu D na začátku května loňského roku. „Karlovarský kraj plní svoje slovo a investuje do sokolovské nemocnice nemalé prostředky, aby pomohl zvýšit komfort pro pacienty i pro personál. Na stavební akci vyčlenil Karlovarský kraj ze svého rozpočtu 25 milionů korun. Náklady na stavbu však dosáhly asi 22 milionů korun, takže se podařilo 3 miliony uspořit. Svým pacientům nabízí sokolovská nemocnice moderní rehabilitační oddělení zahrnující ambulantní a lůžkovou část,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Rekonstrukce byla dokončena v prosinci 2013. Stavební úpravy se týkaly levé části třípatrového pavilonu D. „Přípravy a následné práce trvaly dva roky. Zprovozněním rehabilitačního oddělení v plném rozsahu se završilo budování Iktového centra, pro jehož fungování máme splněny veškeré podmínky včetně kvality péče,“ vysvětlil jednatel NEMOS Sokolov David Soukup.

Akutní rehabilitační oddělení disponuje 20 lůžky. „O pacienty se stará kvalifikovaný personál, který díky moderní technice zajišťuje komplexní rozsah rehabilitační péče, ať už jde o kombinované přístroje na různé druhy elektroterapie a elektrostimulace, ultrazvuk nebo magnetoterapii. Pacientům se dvakrát denně věnuje fyzioterapeut, jednou denně ergoterapeut v nově vybavené ergoterapeutické dílně,“ upřesnil zdravotní ředitel Nemocnice Sokolov Jiří Štefan.

Oddělení se může pochlubit skvělými výsledky „Oddělení slouží pro celý Karlovarský kraj. Polovina pacientů po cévní mozkové příhodě je schopna se od nás vrátit do domácího prostředí,“ uvedla primářka oddělení Michaela Balatková.

Stěhovalo se i vedení nemocnice

Přeměnou prošel loni na podzim i pavilon G. Z bývalé nemocniční ubytovny se stala administrativní budova, do níž se přestěhovalo ředitelství sokolovské nemocnice. Do rekonstrukce pavilonu G vložil Karlovarský kraj téměř 11,5 milionu korun.

V rámci stavebních úprav se zrekonstruovaly vnitřní prostory 2. nadzemního podlaží, došlo k výměně střešního pláště a zateplení fasády. Budova byla také opatřena venkovním únikovým ocelovým schodištěm. Přestěhováním ředitelství do pavilonu G se uvolnily prostory v pavilonu E, kde bude nyní možné vybudovat lůžkové oční oddělení.

Rehabilitace ruky (ilustrační foto)

Karlovarský kraj plánuje do investic v Nemocnici Sokolov vložit v letošním roce okolo 50 milionů korun. „Občané Sokolovska nejsou občany druhé kategorie, i jim je třeba zajistit kvalitní péči. Proto se s péčí řádného hospodáře musíme starat o rozvoj nemocnice,“ zdůraznil náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Stavebních úprav se dočká lůžkové oční oddělení, ARO či porodnice. „Pokračovat také bude centralizace oddělení karlovarské nemocnice za zhruba 135 milionů korun s evropskou dotací. Připravují se rovněž stavební úpravy onkologického oddělení chebské nemocnice, pro kterou Karlovarský kraj zakoupí nový lineární urychlovač,“ uzavřel hejtman.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio