Mariánské Lázně mají nový pramen. O jeho budoucnosti se teprve rozhodne

30. leden 2014

V Mariánských Lázních se objevil nový pramen minerální vody. Vyvěrá nedaleko bazénu, na kraji městské lázeňské zóny. Objev nové minerálky pro město znamená významnou událost. A to i přesto, že o využití přírodního zdroje se na mariánskolázeňské radnici začíná teprve diskutovat.

Objev nového minerálního pramene v Mariánských Lázní nepřišel sám od sebe. Úzce souvisí s provozem krytého městského bazénu, který je poměrně drahý.

„Město Mariánské Lázně má plavecký bazén. A protože náklady na vodu do tohoto bazénu jsou poměrně veliké, tak jsme se rozhodli hledat nějaký jiný zdroj vody. Tudíž jsme udělali kontrolní vrt v blízkosti městského bazénu. A objevil se minerální pramen,“ vysvětluje situaci mluvčí radnice Roman Kořán.

Nově objevený pramen se rozhodně nedá označit za léčivý. Přesné složení by měly určit až odborné rozbory. Jestli je radnice zaplatí, o tom rozhodnou zastupitelé v první polovině března letošního roku.

„Do zastupitelstva, které bude 4. března, půjde návrh, aby město zažádalo Český inspektorát lázní o potřebnou certifikaci. Problém je v tom, že ta certifikace stojí 560 tisíc korun. A zastupitelé se tudíž budou muset rozhodnou, jestli uvolní potřebnou finanční částku,“ dodává mluvčí mariánskolázeňské radnice Roman Kořán.

Většina dotázaných v ulicích města o novém pramenu nic neví. A navíc je to nepřekvapuje. V okolí lázní se totiž nachází kolem stovky divokých vývěrů minerální vody. Přímo na území města je za léčivý zdroj označeno 42 pramenů.

autor: zdt
Spustit audio