Kolem jihlavské Dukly je živo, padají trestní oznámení, výhružky, rezignace

30. leden 2014

Dukla Jihlava a její fanoušci v posledních dnech žijí nejen hokejem. Radní Jihlavy Jan Dršata (ODS) podal trestní oznámení kvůli nepořádku v účetnictví Dukly. Bedřich Ščerban proto chtěl rezignovat na funkci jednatele.

Vedení města ale jednateli věří a vyjádřilo mu podporu. Fanoušci svolali demonstraci před jihlavskou radnici a požadovali odstoupení radního Dršaty.

Trestní oznámení je podáno na neznámého pachatele. Ve středu 29. ledna ho převzala od státního zastupitele policie a zhruba do měsíce slibuje výsledky. Jednatel Dukly Bedřich Ščerban si vyšetřování bere osobně. V prosinci 2013 totiž rada poprvé projednávala výhrady svého člena Dršaty založené na výtkách auditora a radní navrhoval i podání trestního oznámení. Vedení magistrátu tyto návrhy zamítlo a i tenkrát vyjádřilo Ščerbanovi podporu.

„Když jsme to všechno uslyšel z médií, tak jsem považoval za morálně správné, abych rezignoval a čekal, jak to dopadne,“ vysvětluje své postoje Ščerban, který na základě důvěry a podpory nakonec nerezignoval.

Brání navíc čest svou i dobré jméno oddílu. Tvrdí, že byl vystaven opakovaně tlakům, aby přistoupil na nestandardní finanční operace, které by Duklu poškodily. Když na to nepřistoupil, stal se prý obětí vyhrožování.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal naznačil, že pravý důvod oznámení na policii může být jiný. Tvrdí, že za jednáním Jana Dršaty je úmysl poškodit jméno Dukly a snížit její cenu. Údajně za ním stojí bohatý sponzor, který má o klub zájem.

Jan Dršata s obviněním nesouhlasí a chystá se bránit. „To co jsem připravil, se týká jen účetnictví Dukly a ničeho jiného,“ dodává rázně.

autor: Petr Palovčík
Spustit audio