ČD představily v Karlovarském kraji další nový vlak. Poslední z osmi slíbených

30. leden 2014

Celkem osm moderních železničních souprav nasazují v Karlovarském kraji na pravidelné spoje České dráhy. Poslední nový vlak se přitom na regionálních tratích objevil v závěru ledna. A veřejnosti ho zástupci drah představili na chebském nádraží.

Moderní soupravy RegioShark jsou na tom o poznání lépe než vlaky, které se ještě stále v hojném počtu objevují na českých tratích. Vybavení nových souprav odpovídá současnému trendu.

„Je to univerzální vozidlo, které můžeme použít jednak na těch regionálních tratích, protože maximální rychlost je 120 km/h, a to v kraji stačí. Kapacita je 120 osob sedících, a navíc 9 osob v první třídě plně dostačuje. Jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové, vozy mají vnitřní okruh toalet, Wi-Fi připojení a další moderní vymoženosti,“ říká ředitel krajského centra osobní přepravy Českých drah Vladimír Omelka.

Kromě hlavních koridorů bude všech osm dodaných souprav zajišťovat pravidelné spoje třeba i na horské dráze z Karlových Varů do Potůčků a saského Johanngeorgenstadtu. Vlaky stály 510 milionů korun. 40 procent pokryla evropská dotace. Vlaky by se měly na tratích Karlovarského kraje objevovat 12 let. Přesně podle podmínek stanovených dotačním projektem.

Staré vlakové soupravy budou z regionálních kolejí postupně mizet. „Přesná čísla neznám. Ale část starých vlaků se vyřazuje, část jich jde na rekonstrukce. A část jich je nasazována na spojích v jiných krajích, “ prozrazuje další osud starých vlaků Vladimír Omelka.

Kromě Karlovarského kraje jezdí moderní RegioSharky i v dalších českých regionech. Celkem 31 souprav za téměř dvě miliardy chtějí České dráhy nasazovat zejména v Ústeckém, Plzeňském a Zlínském kraji.

autor: zdt
Spustit audio