Obnovená stezka zavede návštěvníky i ke kadovskému viklanu

1. září 2004

Nové tabule, více informací a lepší vybavení čeká od minulého týdne návštěvníky naučné stezky okolím viklanu u Kadova na Strakonicku. Okruh vede přírodou Blatenska a jeho hlavním symbolem je patnáctitunový kámen, který vlivem přírodních podmínek zůstal stát na skalním výčnělku. Jednotlivé zastávky mapují zdejší rybníky a geografické zajímavosti.

Naučná stezka nyní obsahuje celkem 15 tabulí. Kadovská radnice na rekonstrukci získala grant a nechala přepracovat původní texty, doplnila je a změnila také grafickou podobu tabulí. Zároveň na stezce přibilo nové vybavení v podobě laviček a odpadkových košů. Viklan se nachází v malém lesíku naproti obecnímu úřadu. Jeho vznik se vysvětluje postupným zvětráváním horniny. Někteří archeologové spatřují v kameni obětiště starých pohanských bohů.

Metr a půl vysoký kámen má za sebou pohnutou minulost. Na konci 19. století byl násilně svržen a až do roku 1983 ležel na zemi. Poté se ho ujal strakonický místostarosta a dobrodruh Pavel Pavel a usadil jej zpět do lůžka. Po čtyřech letech se ocitl na zemi znovu. V roce 1987 ho proto na původním místě zaklínili, aby se nemohl hýbat a předešlo se tak úrazům. Po několika letech se ovšem balvan sesunul a dosedl natvrdo na podpěry. Vloni se Pavel Pavel musel vrátit na místo, aby balvan přenesl zpět. Stezka kolem kamene byla vybudována v roce 1986.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio