Bengt Berger: Beches Brew

31. leden 2014

Průkopníkem propojování západní hudby s Indií byl pro rockovou generaci George Harrison – ale ještě před ním se do Indie vydal na hudební studie švédský bubeník Bengt Berger, pozdější spoluhráč jazzového trumpetisty Dona Cherryho.

„Harrisona jsem jednou dokonce v Indii potkal, mám s ním společnou fotku,“ vzpomíná Bengt Berger. Do Indie cestoval poprvé autostopem, později studoval bicí v Ghaně, a dnes je respektovaným hudebním veteránem, který si i v 71 letech zachovává překvapivou vitalitu.

Svá alba vydává na vlastní značce Country & Eastern. Navzdory jejímu názvu neinklinuje k americké country, ale k jazzu a k hudbě Východu, proto tedy termín „country“ doplnil označením „eastern“, Východní.

Švédský bubeník Bengt Berger natočil své nové album v 9členné sestavě, s houslemi, třemi saxofony, banjem, kytarou, klávesami a dalšími nástroji. Velkou inspirací byl pro Bergera velký americký jazzový trumpetista Miles Davis: podle jeho alba Bitches Brew jednak pojmenoval svoji kapelu Beches Brew a ke skladbě Seven Stops To Heaven, Sedm zastávek do nebes, inspirovala Milesova skladba Seven Steps To Heaven, Sedm kroků do nebes.

Album Beches Brew Big natočil Bengt Berger se svým orchestrem loni na koncertech ve Stockholmu a Gothenburgu, mezi skladbami převládají rychlé energické nahrávky, ve skladbě Edith uslyšíme hostující zpěvačku Jenny Gustafsson.

Výběr z obsahu CD:

Babel TwistOver The HillSeven Stops To HeavenPenye GahuEdithPainMetapolka

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Bengt Berger

Spustit audio