Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře podráždí návštěvníkům chuťové pohárky

31. leden 2014
Česko – země neznámá

V Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře to voní, až se člověku sbíhají sliny. Navíc je tu i spousta krásy pro oči - čokoládová fontána, pestrobarevné postavičky z marcipánu a dokonce i čokoládová socha hokejisty Jaromíra Jágra.

Na ploše celého jednoho kilometru čtverečního můžete shlédnout expozici věnovanou historii čokolády, jejímu pěstování, dovozu do Evropy a následnému zpracování do formy nápojů, bonbonů, tabulek, pralinek či figurek.

Dozvíte se, že slovo čokoláda je odvozeno od aztéckého slova xocolatl (vyslovováno: šokolatl), což znamenalo „hořká voda“. A že prvním Evropanem, který uviděl kakaové boby, byl Kryštof Kolumbus v roce 1502. Ochutnal tehdy nápoj z bobů, jakéhosi předchůdce dnešního kakaa, ten mu ale nechutnal. Boby přivezl na ukázku také do Španělska, ale ani tady nevzbudily žádný zájem.

Pití čokolády zavedli na francouzském královském dvoře

Okolo roku 1520 si jako první uvědomil ekonomickou hodnotu kakaových bobů Hernando Cortéz, dobyvatel Mexika. Přivezl znovu kakaové boby do Evropy, tentokrát společně s návodem a nástroji na výrobu kakaového nápoje. Zpočátku neměl nápoj velký úspěch, ale po vylepšení cukrem a vanilkou se stal velmi oblíbeným. V roce 1615 si španělská princezna Anna vzala francouzského krále Ludvíka VII. a zavedla pití čokolády na francouzském dvoře. Do sta let pak už pila čokoládu celá Evropa.

Výrobna čokolády

Pravděpodobně nejstarší písemné zprávy o výrobci čokolády u nás bychom našli v „Popisu obyvatelstva hlavního města Prahy z roku 1770“. V knize se uvádí, že měšťan Filip Watzke, bytem „U černého slunce“ v Celené ulici č. 556, je výrobcem čokolády. Tato výroba byla jako nově vzniklý obor zařazena mezi necechovní řemesla. Od roku 1819 je možno v Praze nalézt výrobce čokolády ve společném cechu s cukráři.

Výstava není jen o čokoládě, ale i marcipánu a obalech

Výstava v Muzeu čokolády a marcipánu se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů, k vidění jsou také porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. století, samotný šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese.

Prohlídka obalů

Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Nechybí ani stálá dílna, kde si návštěvníci mohou sami odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem.

Muzeum se nachází v historickém centru Tábora. Otevřeno má celoročně, včetně pondělí a svátků, bližší informace najdete na www.cokomuzeum.cz.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio