Události na Ukrajině se vymkly kontrole, přiznává eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle

„Věřím, že do konce dubna se situace vyjasní,“ řekl o situaci na Ukrajině eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Martin Veseloský se ho ptal na vyjednávání Evropské unie s Ukrajinou, ale také na summit Východního partnerství.

Ten se má na konci dubna konat v Praze a stále zřejmě platí pozvání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. „Rozumné je s partnery jednat, ne je odstrkávat,“ dodává Štefan Füle a doufá v pozitivní řešení celé situace na Ukrajině.

Čtěte také

Podle něj stojí Ukrajina na samotném začátku vyjednávání, což je důsledek toho, že prezident, vláda i opozice se začali zabývat situací relativně pozdě. „A to nejen v Kyjevě, ale na celém území Ukrajiny. Události dostaly vlastní dynamiku a do jisté míry se vymkly kontrole,“ uznává s tím, že bude nějakou dobu trvat, než se podaří zastavit spirálu násilí.

Čtěte také

V předchozích Dvaceti minutách Radiožurnálu byla hostem Klára Samková, která půjde do eurovoleb jako lídryně Úsvitu přímé demokracie. Podle ní Evropská unie nedělá téměř nic pro zlepšení situace na Ukrajině. „Za pozitivními výsledky nevidím nic, k čemu by přispěla Ruská federace. Naopak vidím aktivní přístup z naší strany,“ namítá Štefan Füle.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio