Polévka pro bezdomovce musí být hustá!

1. únor 2014

V Česku žije v provizorním ubytování asi 100 tisíc lidí. Více než 1 600 000 lidí žije v chudobě a u 400 000 je to chudoba extrémní. Ztratit stálé bydlení v takové situaci není bohužel nijak složité. Počty těch, kdo skončí na ulici, stále stoupají. Stará se o ně řada neziskových organizací a také dobrovolníků. Například z řad věřících.

O lidi bez domova v Praze se starají mimo jiné dobrovolníci ze sborů ČCE. Každou středu jim vaří polévku. V Radotíně připravili čtyřicet litrů čočkové. Vaření pečlivě dozoroval dobrovolník Pavol ze Slovenska, který se před několika lety sám ocitl na ulici. Dnes pravidelně pomáhá s vařením a potom také s vydáváním polévky v parku před hlavním nádražím v Praze.

Pro čočkovou polévku si přišlo 72 lidí. S myšlenkou vařit pro lidi na ulici pravidelně polévky přišel farář Petr Špirko: „Kdo jiný potřebuje pomoct? To je skupina lidí, kteří si těžko pomohou sami.“

Přenášení středeční polévky pro lidi bez domova

Během dvaceti minut byl hrnec prázdný. Další podrobnosti o polévkovém projektu a také např. o potravinových bankách najdete zde.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio