Pronikněte s námi do starobylého čínského cvičení čchi-kung

2. únor 2014

Po celý únor se budeme společně snažit proniknout do starobylého čínského cvičení čchi-kung. Zejména v posledních letech se čchi-kung stává populárním i u nás.

Důvod je nasnadě - je to cvičení vhodné pro všechny věkové kategorie, kultivuje naši vnitřní energii a při pravidelné praxi nám zajistí pružné a ohebné tělo. V úvodním díle se budeme společně s Grigorem Levi Minasjanem, cvičitelem čchi-kungu, věnovat základnímu postoji.


Čchi-kung (také qigong, čtěte čí-kung) jsou tradiční čínská cvičení, která pěstují čchi (qi) neboli „vitální energii“. Všeobecný název označuje praxi, která se zabývá kultivací (zušlechťováním) lidského těla. V posledních desetiletích byl čchi-kung značně populární zejména v Číně a začal se dostávat i do západních zemí. Kromě rozvoje fyzického těla se čchi-kung zabývá také rozvojem mysli.
Zdroj: Wikipedie


Základní postoj, příprava – dýchání do břicha

Nohy máme rozkročené na šířku ramen, kolena pokleslá. Páteř je rovná, hlava v prodloužení páteře, ramena uvolněná. Ruce si položíme na oblast pupku a snažíme se dýchat hlubokým břišním dechem.

Cvičení čchi-kung: základní postoj, příprava


Základní postoj

Zvedáme ruce před tělem zhruba do úrovně ramen. Lokty jsou vytočeny do stran, jak bychom chtěli někoho obejmout. Prsty jsou roztažené do oblého tvaru. Ramena tlačíme dolů a celkově se snažíme o pocit uvolnění. Dýcháme opět břišním dechem. V tomto postoji můžeme vydržet tak dlouho, jak nám to bude příjemné.

Cvičení čchi-kung: základní postoj


S Grigorem Levi Minasjanem se budeme setkávat při cvičení čchi-kungu po celý tento měsíc. Na příště si pro nás chystá speciální formu tohoto cvičení nazvanou 5 zvířat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.