Nový ministr Němeček: Zdravotnictví už nesmí být otloukánkem státu

3. únor 2014

Poplatky u lékaře téměř zmizí, základní léky budou "zadarmo", zaměstnancům ve zdravotnictví budou trvale růst platy. To vše slibuje nový ministr za sociální demokracii Svatopluk Němeček.

Hned zkraje se ale ukazuje možný problém. Ministr financí Andrej Babiš totiž nedá zdravotním pojišťovnám 3 a půl miliardy korun na odkup nedobytných pohledávek, dokud od nového ministra nezjistí, jestli je systém transparentní.

Tato částka je v tuto chvíli významná. "Všechny vnitřní rezervy byly využity a současný deficit není z čeho uhradit," řekl v našem ranním vysíláníSvatopluk Němeček (ČSSD), nový ministr zdravotnictví. "Informace o tocích peněz nejsou nedostupné, Babiš jen s nimi není zatím seznámen."

Bývalý předchůdce na pozici ministra Leoš Heger (TOP09) dodává: "Naprostá většina peněz v resortu teče do zdravotních služeb pro pacienty, poměr korupce zde není významný. To pan ministr financí trošku přehnal."

Leoš Heger

Nový a bývalý ministr se tradičně neshodují na účinnosti poplatků. Zatímco Heger trvá na tom, že se poplatky osvědčily regulačně i ekonomicky, Němeček oponuje: "Politici mají pocit, že poplatky něco zregulovaly, ale není tomu tak. Například podle statistik poplatky u hospitalizační a ambulanční péče žádný regulační efekt nemají."

"Máme špičkové zdravotnictví srovnatelné se západem. Dáváme na něj ale suverénně nejméně peněz ze všech: 7,5 % z HDP," vysvětluje nový ministr.

Němeček předpokládá, že výpadek 2 miliard za zrušené hospitalizační poplatky bude kompenzován ze státního rozpočtu. Spoléhá na vyšší výběry na pojistném a hlavně na celkově příznivější postoj státu k celému resortu.

"Očekávám, že stát se přestane chovat ke zdravotnictví jako k nějakému otloukánkovi," uzavírá nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

autoři: oci , bum
Spustit audio