Ondřej Konrád: Kumulace funkcí, ale hlavně Haškových

3. únor 2014

Jak známo, utajované schůzky pěti vlivných sociálních demokratů s hlavou státu pouhých několik desítek minut od vyhlášení volebních výsledků se účastnili tři hejtmané. V čele s jihomoravským Michalem Haškem, který měl coby dosavadní stranická „dvojka“, avancující na předsednický post a tedy premiérství, na kolegy hejtmany zřetelný vliv. Když spiklenecký pokus záhy ostudně zkrachoval a Bohuslav Sobotka vyšel s vnitrostranického střetu vítězně, bylo zřejmé, že si musí dát na krajské lídry pozor. A pokud možno je aspoň do jisté míry eliminovat.

Brzy tudíž přišel s myšlenkou, aby si hejtmani vybrali mezi vedením kraje a členstvím v poslaneckém klubu. Argumentovat mohl mimo jiné tím, že hejtmané nemají dost času k výkonu poslaneckého mandátu. Což dokládal příklad právě Haška se značným počtem neúčasti při rokování dolní komory a minimem vystoupení v ní. Nadto plzeňský hejtman Milan Chovanec, jenž ono „pučistické“ rokování s prezidentem jako první „odtajnil“ a přidal se na Sobotkovu stranu, ohlásil, že se vedení kraje vzdává, zřejmě už mířil do vlády.

Hejtmany s poslaneckými průkazy tedy zůstali čtyři sociální demokraté. A dva z nich, Hašek a jihočeský Jiří Zimola přitom byli na inkriminovaném nočním rokování v Lánech. Především o ně Sobotkovi jde, a přitom musí tlačit i na vysočinského Jiřího Běhounka i karlovarského Josefa Novotného. Donutit je ovšem k rezignaci na některou funkci zatím nelze. Jen připomínat usnesení ČSSD, že se politikové s více mandáty mají jednoho vzdát, což strana také slibovala už při sestavování kandidátek. Jak už ale řečeno, nařídit to není možné. Čerstvě Sobotka tedy aspoň vítá návrh poslance strany Jiřího Petrů, aby se omezila kumulace funkcí finančně: kupříkladu právě hejtmané a zároveň zákonodárci by měli pobírat pouze jeden plat z veřejných prostředků. Od hrubého návrhu k přijetí zákona je ovšem dlouhá cesta.

Jmenovaná čtveřice se ovšem zatím ke složení jedné z funkcí nemá. A čas je zatím na jejich straně, neboť podle sociálně-demokratického usnesení se mají rozhodnout, čemu dají přednost do šesti měsíců od voleb. Hašek ale prohlašoval, že si vybere už po ustavení vlády. A dodával, že chce být užitečný především Jižní Moravě a jejím občanům, od nichž dostal v krajských volbách vůbec nejvíc hlasů ze všech hejtmanů. A Zimola opakuje: nevidím žádný právní rozpor v zastávání obou postů. Běhounek s Novotným se na toto téma momentálně nevyjadřují, dost možná čekají, co učiní Hašek. Sobotka ale asi nakonec bude bez ohledu na případné zákonné normy úspěšný a Haška přiměje k odchodu ze sněmovny. Kde o něho rozhodně nemůže stát.

Spustit audio