Lukáš Vaculík: O praktikách podsvětí jsem věděl víc v totalitě než po revoluci

4. únor 2014

Od Lásek mezi kapkami deště po Příběh kmotra. Taková je aktuální stopa herce Lukáše Vaculíka v českém filmu. O tom, co spojuje tyto filmy s jeho vlastním životem, mluvil s moderátorkou Marií Retkovou.

V 17 letech se vzdal juda a začal natáčet Lásky mezi kapkami deště. Prý ale tehdy ještě nebyl schopný hrát. „Režisér Kachyňa si mě vybral jako typ. Říkal mi: Funguj před tou kamerou tak, jak bys fungoval ty jako Lukáš.“

Kontakty v podsvětí

O správnosti typového výběru pak svědčí i další Vaculíkovy role ve filmech Vítr v Kapse, Láska z pasáže nebo Kamarádi do deště. Prostředí veksláků a pražských diskoték mu prý bylo blízké z dob studií na konzervatoři.

„Tam jsem si užíval život úplně nejvíc,“ přiznává. I proto ho možná role právě z tohoto prostředí socialistického „podsvětí“ předznamenaly pro roli kriminalisty v Příběhu kmotra. „O praktikách podsvětí jsem ale věděl víc v totalitě než po revoluci,“ směje se.

Lukáš Vaculík a Marie Retková

Co dělal v dlouhém čase mezi těmito filmy? Proč si myslí, že je nejobsazovanějším muzikálovým hercem? Jaký má vztah se svým bratrem? Poslechněte si ze záznamu.

Spustit audio