Prachatičtí středoškoláci si v rozhlase zkusili, jak se dělá rádio

4. únor 2014

Českobudějovické studio Českého rozhlasu navštívili prachatičtí studenti a pod vedením profesionálů si vyzkoušeli vytvořit vlastní rádio, kterému dali jméno Smile.

Deset vteřin a na červenou jedem! Zajímavé, jak tato slova dokážou vehnat ruměnec do tváří, rozklepat ruce a nastavit nohu jindy docela mrštnému jazyku. V jednom z menších studií Českého rozhlasu České Budějovice se právě líbezná středoškolačka Anežka chystá zahájit zkušební vysílání studentského rádia Smile.

„Dobrý den přeje, rádio Smile. Je sed- hm-náct hodin a deset minut,“ až na malé zadrhnutí to Anežce jde. Svůj zpravodajský vstup o výstřelcích zpěváka Justina Biebra sice frázuje poněkud rozporcovaně, ale napoprvé to vůbec není špatné.

Ostatně na přípravu svého vstupu měla stejně jako její kolegové z prachatické hudebky sotva čtvrt hodiny. A proškrtat se kostrbatým textem zpráv z ČTK k nějakému civilnímu projevu a smysluplné formulaci, to dá i nám profíkům občas zabrat. „Další písničku zazpívá Lucie Bílá,“ loučí se moderátorka s imaginárními posluchači rádia Smile a červená zhasíná.

Multimediální výchova hrou
Během tří minut písničky, než převezme štafetu gymnazista Martin, si můžeme trochu představit tenhle kolektiv návštěvníků českobudějovického studia Českého rozhlasu. Nejsou tady náhodou, za mikrofon je přivedl jejich učitel a ředitel prachatické umělecké školy Jakub Weiss.

„Tihle středoškoláci z pedagogické školy a gymnázia studují v hudebce hru na nějaký nástroj, ale jeden z předmětů je u nás také multimediální výchova,“ vysvětluje učitel hudby svůj nápad přivést studenty do rozhlasu. Zároveň si také pan ředitel čile škrtá v tištěné zprávě, aby se připravil na moderátorské uzavření experimentálního vysílání rádia Smile.

Půlhodinová směs písniček a aktualit ze světového dění sice přímo do éteru nevylétla, ale snad i nahrávka spolu se zkušeností s trémou zrychleným tepem a zdřevěnělou pusou a červeným světlem, mikrofony, mixážním pultem, informačním serverem, a doufejme i redaktorem Ivanem Studeným, budou dobrým impulzem pro budoucí kariéru dnešních hostů rozhlasového studia Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka