Jaká bude česká a německá účast na letošním Berlinale?

5. únor 2014

Do hlavní soutěže letošního Berlinale jsou nominovány celkem čtyři filmy německé produkce.

První snímek Mezi světy (Zwischen den Welten) je příběhem německého vojáka a afgánského překladatele. Režisérka Feo Aladaq by měla být divákům známá – její film Cizinka, získal v roce 2010 Německou filmovou cenu a byl uváděn v celém světě (Mozaika 10/2010). Mezi světy má podle mého názoru, jako možná jediný z německých příspěvků, velkou šanci získat Zlatého medvěda.

Režisérem druhého soutěžního snímku německé provenience je Dominik Graf, známý především z televizních produkcí. Jeho letošní soutěžní film Milující sestry (Die geliebten Schwestern) je historickým milostným dramatem – dvě sestry se zamilují do stejného muže, v tomto případě Friedricha Schillera.

Třetím filmem v soutěži o Zlatého medvěda je Jack režiséra Edwarda Bergera. Jack je jméno desetiletého chlapce, který v Berlíně hledá se svým mladším bratrem Manuelem ztracenou matku a prožije situace, které řeší s přehledem dospělého.

Posledním německým snímkem v hlavní soutěži je Křížová cesta (Kreuzweg) režiséra Dietricha Brüggemanna. Jak už název filmu napovídá, jedná se o náboženskou tématiku – jak říká Brüggemann – „tématem je zdivočelý katolicismus".

Kromě hlavní soutěže jsou německé filmy zastoupeny ve speciální sekci Perspektiva německého kina (Perspektive deutsches Kino). Celkem je letos na programu čtrnáct snímků – hraných i dokumentárních. Filmy rozdílné délky i charakteru, nechybí ani mnoho režijních debutantů. Jak sdělilo vedení festivalu, bude soutěž zahajovat snímek Strážci mého bratra (Hüter meines Bruders), režírovaný Maximiliánem Leem. Film vypráví příběh mladého doktora, který pátrá po svém bratrovi a přitom se zcela změní jeho charakter.

Nápadně mnoho filmových tvůrců našlo inspiraci v cizině. Dva dokumentární filmy byly natočeny v Kyrgyzstánu, jeden na Kubě, další v Izraeli.

Diváci festivalu se ale především těší na světové premiéry – například filmu Monuments Men, ve kterém stál pří natáčení v Berlíně George Clooney před i za kamerou nebo nezkrácené verze Nymfomanky Larse von Triera. Za povšimnutí stojí bezesporu i Katedrály kultury (Kathedralen der Kultur) 3D-produkce Wima Wenderse.

64. ročník Berlinale začne ve čtvrtek 6. února. O prezentaci českého filmu se na festivalu postará České filmové centrum.

autoři: Tomáš Pilát , Lucie Malušková , Eva Novak
Spustit audio