Stanice Vltava zahajuje Polský rok koncertem zázračných akordeonů

5. únor 2014

Český rozhlas Vltava se letos zaměří na polskou kulturu a projekt Polský rok zahájí opravdu výjimečně. Ve spolupráci s Polským institutem pozval do Prahy mladé akordeonové rebely Motion trio. Koncert s podtitulem Nevěřili byste, co všechno lze zahrát na akordeon, bude stanice Vltava vysílat v přímém přenosu ve čtvrtek 6. února 2014 od 19.00 hodin.

Polští akordeonisté vystupující pod názvem Motion trio získali řadu ocenění, koncertují v různých koutech světa, s hvězdami jako je Bobby McFerrin, a do Česka zavítali dosud pouze jednou, před deseti lety. Jejich tvorba zahrnuje širokou škálu různých stylů: od vážné hudby přes world-music až k elektronickým či rockovým prvkům.

Koncertem stanice zahajuje tradiční zaměření na určitou národní a jazykovou oblast, které trvá vždy jeden rok. „Letos se nám v programu potkává Polský rok s Rokem české hudby. Je to dobrá kombinace, protože kultury našich zemí se vždy potkávaly na několika frontách. Ve 20. století se pak v Polské hudbě dělo tolik zajímavého, že možná ani jeden rok nebude stačit“, říká Lukáš Hurník, šéfredaktor stanice Vltava, který bude koncert také živě moderovat. „Polská témata se budou uplatňovat téměř ve všech pořadech Vltavy. Vždy ale sledujeme hlavně to, jak se národní kultura promítá do našeho a evropského kontextu,“ dodává Hurník.

Partnerem projektu bude Polský institut v Praze, který se propagaci polské kultury v Česku věnuje už 65 let. „Navzdory jazykové a historické blízkosti pro řadu Čechů je Polsko stále exotika. Respektive mají o něm zažitou představu, která s realitou nemá mnoho společného. Snažíme se to měnit,“ říká Piotr Drobniak, ředitel Polského Institutu. „Proto také projekt Polského roku na Vltavě považujeme za velice důležitý a rozhodli jsme se ho podpořit.“

Posluchači se v rámci Polského roku mohou těšit na četby na pokračování ze známých polských děl, listování v klasické i současné poezii nebo řadu Osudy se vzpomínkami osobností polské kultury, jakým je na příklad režisér Krzystof Kieślowsky. Stanice oslovila ke spolupráci také překladatele a vznikl cyklus Přeloženo pro rozhlas, v rámci kterého si několik českých překladatelů vybralo a přeložilo jednu povídku současného polského autora. Velmi důležitá je také spolupráce s polskými dramatiky. „Uvedení původních her, o jejichž napsání jsme požádali vynikající polské dramatiky jako je Małgorzata Sikorska-Miszczuk a Michał Walczak, se stane vyvrcholením Polského roku. Původní rozhlasovou hru píše pro stanici Vltava rovněž význačná polská prozaička Olga Tokarczuková,“ doplňují slovesní redaktoři stanice Vltava Miloš Doležal a Jiří Vondráček.

Upoutávky na jednotlivé pořady mohou posluchači nalézt na stránce vltava.rozhlas.cz/polskyrok, kde bude stanice po odvysílání umisťovat rozhlasové hry a literaturu s možností on-line poslechu.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace