Malíř z Třeště ubytoval bezdomovce a udělal si z toho živnost

5. únor 2014

V minulých letech jsme si zvykli v případě vyloučených lokalit mluvit jenom o majitelích ubytoven, kteří využívají sociální systém a ždímají z nájemníků státní příspěvky na bydlení v maximální výši. Ovšem občas se najde někdo, kdo tento zažitý princip poruší.

Nedostatek sociálního bydlení a tíživou situaci některých lidí řeší malíř Petr Mirčev z Třeště na Vysočině. Své lehce zchátralé domy pronajímá bezdomovcům a dalším lidem z okraje společnosti. I on samozřejmě získává nájem ze sociálních příspěvků a vydělává si tím na živobytí, jenže zároveň se o své nájemníky stará a stal se z něj svým způsobem amatérský sociální pracovník. A to si nejen na radnici v Třešti chválí. "Je moc hodný, když potřebuju víc nakoupit, tak vezme auto a jedem. Jsem spokojená, není to žádný luxus, ale mě to stačí," přidává Hana Doležalová, jedna z nájemnic.

Paní Doležalová po nemoci téměř oslepla, přišla o zaměstnání, a když neměla kde bydlet, narazila na Petra Mirčeva, který ji přihlásil v domě k trvalému pobytu. "Těch lidí mi bylo líto, tak jsem si řekl, že to zkusím. Pak to začalo fungovat a vydělávalo mi to tak, že jsem mohl koupit další barák a poopravit ho," vzpomíná malíř Mirčev.

Ve svých třech omšelých domech ubytoval přes dvacet lidí. Je mezi nimi romská rodina, několik bezdomovců, alkoholiků a bývalí vězni. Obec sociální bydlení nemá. "Když bychom chtěli poskytovat nějaké ubytování, musíme dodržovat spoustu norem, hygienu, hasiče. Rekonstrukce bytů by byly strašně drahé a neekonomické," říká starosta Vladislav Hynk. Chudí sice nemají na nájem, když ale získají trvalý pobyt, dostávají na bydlení sociální dávky. Tohle všechno Petr Mirčev nájemníkům zařídil a nájem mu vydělává na opravu domů a částečně i na živobytí.

autor: lsm
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka