Alena Řehořová: I lidé pečující o své příbuzné potřebují pomoc

5. únor 2014
Dobré odpoledne

V mnoha rodinách je potřeba postarat se o člověka dlouhodobě nemocného, který vyžaduje celodenní péči. Je to činnost velice náročná, ale často se stává, že i pečujícímu člověku nějakou dobu trvá, než si uvědomí, že tuto péči už nezvládá vlastními silami. Tito lidé bojují s pocitem, že jde o nejbližšího rodiče, o kterého se na jednu chtějí postarat, na druhou stranu už ale nezvládají vznikající konflikty a těžko nesou, že si nejbližší lidé přestávají rozumět.

Ředitelka Integrovaného centra sociálních služeb v Jihlavě Alena Řehořová popsala situace, které v takových rodinách mohou nastat: „V těchto domácnostech dochází k vypjatým situacím, protože nemoci mají různé projevy. Pečující osoby najednou přestávají chápat, proč se jejich rodiče najednou projevují jinak, vydávají třeba různé zvuky nebo nepoznávají své nejbližší. Je potřeba jim všechno o každé nemoci vysvětlit, to ale například pacientův lékař mnohdy nestihne.“

Lidé vyžadující dlouhodobou péči mohou trpět různými druhy demence, Alzheimerovou chorobou, silným diabetem. Rodiny, které se nemohou o takového člověka starat čtyřiadvacet hodin denně, mohou požádat o pečovatelku, která do rodin dochází podle konkrétní potřeby.

Integrované centrum sociálních služeb chce od března nabídnout novinku – skupiny, kde se lidé pečující o osoby blízké mohou pravidelně setkávat, sdělovat si svoje zkušenosti, jak jsou spokojeni se službami, jaké situace mohou doma nastat, pochopit nedorozumění. Důležité pro ně bude vědět, že v tom nejsou sami, že totéž potkalo někoho jiného. Ve skupinách se budou setkávat rodinní příslušníci se sestrami nebo odbornými lékaři a zjišťovat podrobnosti o péči o nemocné a jejich konkrétních chorobách.

„Osobní zkušenost bude velice přínosná pro obě strany, i my jsme zvědaví na zpětnou vazbu,“ uzavřela Alena Řehořová.

CHAT:

Veselý - Nemáte obavy, že se k vám někdy váš zřizovatel - Magistrát - muže zachovat stejně podle, stejně jako se už mnohokrát intrikářsky, likvidačně zachoval? Jako to bylo třeba v případech u ředitele Jirouška v ZOO, u náměstka primátora pana Vovsíka, vašeho předchůdce ředitele Nechvátala, právě nedávno u pana Ščerbana v Dukle a v mnoha a mnoha jiných případech.

Dobrý den, nemohu mluvit za zřizovatele. Z mého pohledu nemáme se zřizovatelem žádné problémy. Věřím, že sociální služby jsou služby pro lidi, obyvatele Jihlavy a to by mělo být to nejdůležitější při případných rozhodováních zřizovatele. To, kdo bude v čele organizace, je skutečně věc zřizovatele. Já mohu dělat to, že povedu organizaci, jak nejlépe dovedu, budu se snažit o rozšíření spektra služeb, vytvoří zázemí pro zaměstnance a poskytovat kvalitní služby.

Dvořáková - Dobrý den, slyšela jsem Vás rozhovor a ráda bych se zeptala, kdo hradí pečovatelky, které do domu docházejí, zda stát nebo se na tom musí nějak podílet i rodina. Děkuji, Dvořáková

Dobrý den, pečovatelská služba je služba, která je hrazená. Hodina péče je stanovena na 108 Kč, časové intervaly jsou nastaveny po 15 min., tzn. 15 min=27 Kč. Často k úhradě slouží příspěvek na péči, který konkrétní člověk pobírá. Pokud jej nemá vyřízený, pomáháme při vyplnění a podání žádosti. Domácí zdravotní péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, takže osoba nehradí nic. Je však nutná indikace lékaře - lékař musí doporučit.

autor: dak
Spustit audio