Zoo Ostrava: Mládě slona indického nemá sací reflex

6. únor 2014

Vzhledem k tomu, že se situace do včerejšího odpoledne nezměnila, a sloní mládě v ostravské zoo samo nepřijímalo mléko od matky a ani ošetřovatelům se je nepodařilo nakrmit z láhve přes bariéry, rozhodli se nakonec přistoupit k velmi riskantnímu kroku – mládě od samice na nezbytně nutnou dobu oddělit.

Vishesh je chována v tzv. chráněném kontaktu a není tedy zvyklá na přímý kontakt s lidmi, proto tento postup může ohrozit nejen mládě a matku, ale hlavně i životy ošetřovatelů. Mládě se nakonec oddělit podařilo a bylo zjištěno, že v současné době nemá dostatečný sací reflex. A ani v tomto okamžiku se je nepodařilo nakrmit náhražkou mateřského mléka. Přestože Vishesh po dobu oddělení na mládě neustále viděla, byla velmi silně nervózní. Po navrácení mláděte je bez problémů opět přijala.

V průběhu celé noci stále pokračovaly pokusy o krmení z lahve v přítomnosti samice, což znamená značné nebezpečí pro ošetřovatele. Bohužel i tyto pokusy byly neúspěšné. Jelikož v českých zoo není žádná podobná zkušenost, během noci byli rovněž kontaktováni odborníci na tuto problematiku z celého světa. Podařilo se nám zjistit, že podobnou situaci řešili v několika málo zoo, kde se v některých z nich podařilo u mláděte po několikadenním dokrmování z lahve znovu sací reflex nastartovat, a to se poté naučilo pít mléko od své matky. Vždy však šlo o samice kontaktní, kdy je manipulace se zvířaty jednodušší a méně nebezpečná. To je ovšem velký rozdíl oproti situaci, ve které se nyní nacházejí pracovníci Zoo Ostrava.

Po dlouhé diskusi a nelehkém rozhodování se během dnešního rána rozhodli přistoupit k nakrmení mláděte sondou přímo do žaludku - pokud se ovšem mládě podaří znovu od matky oddělit. Jde od krajní řešení celé složité situace a rozhodnutí je přijato s vědomím, že ne vždy je takový zákrok úspěšný.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio