Vodicí pes mi pomohl k samostatnosti, říká nevidomá fyzioterapeutka Jana Štrochová

10. únor 2014

„Nevidomý člověk si svého psa celý život cvičí – pokud udělá chybu, je potřeba chtít po něm povel znovu. Až pak přichází pochvala,“ vysvětluje nevidomá Jana Štrochová. A instruktorka vodicích psů Helena Nerglová přikyvuje: „První vodicí pes je pro člověka zážitek.“ Obě dvě působí ve Sdružení přátel vodicích psů. Do studia Radiožurnálu přišly i se svými psy, aby hovořily s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Vodicí pes, který žije s pánem doma, je daleko spokojenější než ten, který žije sám na zahradě,“ vysvětluje Jana Štrochová a hladí psa, který sedí u jejích nohou. „Díky vodicímu psovi se dostanu sama do práce, k lékaři, na poštu, cestuji tam, kam potřebuji,“ dodává.

A jak takový výcvik vodicího psa probíhá? Nejčastěji se připravuje už dvouměsíční štěňátko, které nejdříve prošlo základními testy, a to v nějaké rodině, která má zkušenosti s výcvikem. „Tam by se mělo štěně socializovat, naučit se pohybovat ve městě, nelézt do postele nebo pod stůl. Pak teprve se pes vrací ke cvičiteli,“ vysvětluje Nerglová, která prvního psa cvičila už před dvaceti lety.

Čtěte také

„Když jsem ho předávala, tak jsem měla krásný pocit zadostiučinění. Na druhé straně člověk předává psa tak trochu s těžkým srdcem, protože si na pejska zvykl,“ míní.

Po výcviku k vodění zrakově postiženého člověka se pes předává nevidomému majiteli. Ten si také svého psa docvičuje. „Jednou se mi stalo, že mi vodicí pejsek chtěl přejít na semaforu na červenou, protože na druhé straně byl jiný pejsek. No, dostal za uši,“ popisuje Štrochová.

Jak probíhá výcvik vodícího psa? Jak dlouho takový výcvik trvá? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio