Jak na pevný partnerský vztah? Inspirujte se filmy a jinými vztahy, radí psycholožka

14. únor 2014

Partnerství, manželství a vztahy – o tom všem jste mohli slyšet v pátečním Hostu Radiožurnálu. Jak změnit vzorce, kterými se ve vztazích často řídíme? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná psycholožky a psychoterapeutky Radany Roveny Štěpánkové.

Nejdůležitější je uvědomit si chyby, kterých se dopouštíme. „Někdy nám pomůže, když vidíme, že vzorec převzatý od rodičů není úplně funkční,“ zamýšlí se Radana Rovena Štěpánková a radí, aby se lidé inspirovali filmy nebo jinými vztahy.

„Když se učíme jezdit na bruslích, také hned neděláme piruety. Bez prvních kroků to nejde,“ přirovnává změnu ve vztahu ke sportu.

Čtěte také

Jak se během doby mění vztahy mezi lidmi? Podle Radany Roveny Štěpánkové na sebe máme mnohem méně času. „V 70. nebo 80. letech žili lidé v menším pracovním nasazení, a tak měli čas na rodinu a partnera,“ popisuje. A víkendové chalupaření? I to byl čas, který rodina trávila společně.

Partnerské vztahy navíc ovlivňují také sociální sítě. Díky nim je lehké navázat nový vztah a vyhnout se tak řešení problémů v původním vztahu. „Většinou je to červík, který ohrožuje partnerství,“ domnívá se psycholožka.

Radana Rovena Štěpánková odpovídala na otázky Lucie Výborné

Kdy naopak můžou sociální sítě vztahům pomoci? A jak se naučit spravovat rány, když nám partner ublíží? I o tom mluvila Radana Rovena Štěpánková krátce po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.