Do tramvají v Brně voňaví. Jinak vás vyhodí preventisté

18. únor 2014

Brněnští preventisté nejsou náboženská sekta, ale nová skupina zaměstnanců dopravního podniku, která má dohlížet na pořádek ve vozech MHD. Kromě kontroly jízdenek je jejich úkolem i vyvádění pasažérů, kteří překračují přepravní řád. Například tím, že smrdí.

„Bezdomovci a mít jízdenku? No hahaha. Naivita studentíků je bezbřehá, bezdomovec si za 25 koupí spíš krabičák a lahváče, než jízdenku. Jsem ráda, že se to konečně v dpmb rozhodli řešit. Proč mají slušní cestující sdílet dopravní prostředek se smraďochem?!“

„Kdysi pravidelně jezdil šalinou číslo 9 úděsně páchnoucí chlap s kolečkovou kabelovou, vždy byl sám v půlce šaliny, ostatní namačkaní v té druhé a i při otevřených okýnkách to bylo k zblití, jak ten chlap páchl! A obyvatelstvo bronxu taky rádo jezdí na černo, tak přeji preventistům hodně štěstí!“

Takové komentáře pro nás vybral internetový Slušný Čech známý parodickými videi, ve kterých předčítá nenávistné komentáře lidí pod články na zpravodajských webech. Právě těmto projevům nesnášenlivosti dopravní podnik novým opatřením vychází vstříc.

Preventisté pracují od tohoto pondělí, z hlavního nádraží vyjíždějí všemi směry, mají na sobě reflexní vesty a na jejich příchod pasažéry upozorňuje ohlášení. „Chodíme přímo do vozu, tam zkontrolujeme jízdní doklady a vyloučíme kdyžtak nepřizpůsobivé občany,“ říká jeden z preventistů, který si nepřál uvádět jméno.

03057098.jpeg

Důvodem zřízení skupiny je podle dopravního podniku zvýšení komfortu ve vozech MHD. Pasažéři se teď nejen nemusí bát o svou bezpečnost, ale podle koordinátora preventistů Jiřího Bohuslava například ani toho, že si sednou na sedadlo, které předtím někdo ušpinil. „Dneska řešili kolegové minimálně už dvakrát, že byl vykázán z vozu bezdomovec, který nebyl v odpovídajícím oděvu a dál necestoval,“ řekl Jiří Bohuslav, který je bývalým policistou.

Dopravní podnik tak pod záminkou většího pohodlí ve vozech zřídil svoje vlastní kladivo na bezdomovce a jiné nežádoucí pasažéry a vychází vstříc všem, kdo na mantru o nepřizpůsobivých slyší. „My jezdíme desítkou, tam jezdijou bezdomovci a to je strašný, takže tohle je výhoda a ty lidi uplně obdivuju,“ říká Brňanka na zastávce na hlavním nádraží.

V Brně postupují přesně opačně než například ředitelství hromadné dopravy v estonském Tallinu, které před rokem zavedlo dopravu zcela zdarma i kvůli tomu, aby ji zpřístupnilo všem obyvatelům, zvýšilo jejich možnosti cestovat po městě a hledat si práci. Dopravní podnik města, které se rozhodně nepotýká s výjimečně vysokou kriminalitou, zavedením preventistů paradoxně rezignoval na prevenci a vsadil na represi, opatření zvyšuje pocit všudypřítomné kontroly a nesnášenlivosti mezi Brňany. „Včera to lidi chválili, ale dneska už se jich ozvalo víc, co říkali, že jsme tady na bezdomovce a na ty lidi, co se nedokážou podřídit systému,“ řekl po skončení druhé šichty koordinátor preventistů Jiří Bohuslav.

02447727.jpeg

„Já si myslím, že to, co je zamýšleno jako bezpečnostní a disciplinační opatření, se může snadno zvrhnout v diskriminační praktiky. Už ten způsob, kdy je dopředu vymezena skupina obvyklých podezřelých, sám o sobě může produkovat sociální vzdálenost nebo odcizení vůči lidem, jako jsou bezdomovci, sociálně znevýhodnění, senioři nebo nemocní lidé,“ říká brněnská socioložka Marta Dobrovolná.
Nové opatření dopravní podnik vyhodnotí za tři měsíce. Pak se uvidí.

Spustit audio