Zoo Liberec má po třech letech mládě orlosupa

7. únor 2014

Zoo Liberec má po třech letech znovu mládě ohroženého orlosupa bradatého. Odchov malého orlosupa je o to vzácnější, že zvíře patří mezi tzv. reintrodukční druhy, tedy je zpět vypouštěno do volné přírody.

V Evropě je letos teprve druhým mládětem orlosupa. Zoo Liberec má navíc naději odchovat ještě i další mládě od téhož páru (Božena a Pišta), což se naposledy povedlo v roce 2006. V obou případech je nutné doufat, že odchov nakonec bude úspěšný – kritických je zejména prvních 10 dní. Mládě se vylíhlo 4. února v rámci umělého odchovu, tedy v inkubátoru, kde je také už čtvrtý den rozkrmováno (myší holátka). Pokud nenastanou komplikace, vloží jej ošetřovatelé už po víkendu pod orlosupí rodiče.

Druhé mládě by se mělo vylíhnout na začátku příštího týdne, pokud se vše podaří, bude posléze umístěno pod náhradní rodiče v záchranné stanici u Vídně. V Zoo Liberec se od roku 2001 narodilo již 12 mláďat orlosupa bradatého, z toho 11 bylo vypuštěno zpět do volné přírody (italské Alpy – Argentera, francouzské Alpy – Mercantour, Španělsko – Cazorla).

Krmení mláděte orlosupa bradatého

Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus aureus) je zapojen do Evropského záchovného programu (EEP) a požívá tedy nejvyššího stupně ochrany. Globální populace (především euroasijská) podle odhadů dosahuje 2000 až 10000 jedinců, což odpovídá zhruba 1300 až 6700 dospělým kusům. V Evropě naproti tomu vědci odhadují jen asi 300 až 700 hnízdících párů a maximálně 2100 jedinců. Mezi největší hrozby ve volné přírodě patří tzv. nepřímé otravy (tj. požití otrávených návnad na šelmy), úbytek přirozeného prostředí, častý výskyt rušivých podnětů při hnízdění, úbytek potravy, ale například i kolize s elektrickým vedením či rameny větrných elektráren.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio