Chaos v kočárově dopravě v Karlových Varech skončí

7. únor 2014

Kočárová doprava v Karlových Varech bude mít jednoho provozovatele. Město sestavuje podmínky výběru správce. K tomuto kroku přistoupilo kvůli množícím se stížnostem hlavně na chování kočích. Nový správce bude na vše řádně dohlížet. Smlouvu bude mít uzavřenou s městem na pět let.

V Karlových Varech je celkem 16 provozovatelů kočárové dopravy. S některými z nich je hodně těžká domluva.

„Byly problémy nejenom mezi městem a těmi provozovateli kočárové dopravy, ale byly problémy i mezi jednotlivými provozovateli navzájem. Takže často docházelo i k určitým excesům, kdy se hádali o ta místa, kdy nějakým způsobem na sebe vztahovali i ruce a tomu chceme zabránit,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Růžička.

Město dokonce uvažovalo také o zrušení kočárové dopravy. Nakonec tento návrh úplně zamítlo. Podle historika Stanislava Burachoviče je to dobře, protože kočárová doprava do lázeňského města zkrátka patří.

„Pro mne je to romantická reminiscence minulosti a rozhodně patří ke Karlovým Varům. Tyto koňské drožky najdeme ve Vídni, v Innsbrucku a kdekoliv jinde. Je to pro mne určitý střípek obrazu staré c.k. monarchie. Kůň je překrásné zvíře a patří do našich lázeňských měst zcela určitě,“ doplňuje Burachovič.

Aby bylo vše bez problémů, má tomu pomoci jeden zvolený správce, který bude mít provozovatele koňské dopravy na starosti. V nových pravidlech bude například uvedeno, jak se mají kočí chovat, jak budou uklízet vyhrazený prostor nebo jak dlouho může kůň pracovat. Chybět nebude ani pravidlo povoleného počtu kočárů na stanovištích.

„My víme, že ať už na Divadelním náměstí nebo u hlavní pošty místo čtyř stání, které jsou tam vymezeny, tak tam stojí šest, někdy dokonce i osm povozů. Doteď jsme to museli řešit s jednotlivými provozovateli a nebyl na to daný jasný systém. Od této chvíle to bude naprosto jasné. Ve smlouvě budou mít čtyři stání a ta stání budou obsazena. Pokud jich tam bude víc, může okamžitě městská policie pokutovat,“ říká Růžička.

Omezený bude i vjezd do lázeňské zóny těm koňařům, kteří budou službu provozovat samostatně. Nová pravidla v sobě budou zahrnovat také poplatek za stání jednotlivých kočárů, doposud povozy neplatily nic.

Spustit audio