Cestovní kancelář Globtour vyhlásila bankrot

Zkrachovala další cestovní kancelář: tentokrát je to Globtour. Česká podnikatelské pojišťovna, u které je Globtour pojištěna, už podle své mluvčí Terezy Fricové začala zajišťovat návrat klientů zpět do Česka. Pojišťovna zatím neví, kolik lidí má kancelář v zahraničí. Podle ministerstva pro místní rozvoj jde o desítky klientů. Zaměstnanci se o konci činnosti CK dozvěděli ráno. Večer dorazilo do Prahy letadlo s klienty z Černé Hory a přivezlo všechny zákazníky, kteří se měli vrátit v řádném termínu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plážový volejbal

plážový volejbal | Foto: František Lutonský

Zájezdy již cestovka neprodává. Krach Globtouru potvrdila i mluvčí letecké společnosti Travel Service Vladimíra Dufková. Situaci klientů postižených krachem CK bude řešit Česká podnikatelská pojišťovna, se kterou má Globtour uzavřené zákonné pojištění. Návrat dalších klientů průběžně řeší asistenční služba pojišťovny, řekla Radiožurnálu mluvčí pojišťovny Tereza Fricová. "Podle posledních informací se v zahraničí nachází 180 klientů, kteří měli zakoupený zájezd. Nacházejí se v několika destinacích. Patří sem Chorvatsko, Černá hora, Mallorca, Tunis, Španělsko a Itálie."

Fricová Radiožurnálu potvrdila, že se pojišťovna o klienty Globtouru v zahraničí postará. Večer dorazilo do Prahy letadlo s klienty z Černé Hory a přivezlo všechny zákazníky, kteří se měli vrátit v řádném termínu.

Proč Globtour zkrachoval, to Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva František Tlapák. "Mne kontaktoval ředitel cestovní kanceláře pan Sekin. Vysvětlil mi, že v podstatě hlavním důvodem je fakt, že se nedohodli se svou mateřskou firmou Globtour Lublaň, která odmítla převzít finanční spoluúčast na problémech Globtour cestovní kanceláře." Vedení Globtouru potvrdilo informace o svých problémech také v tiskovém prohlášení.

Klienti, kteří budou žádat o peníze za neuskutečněné zájezdy, by měli mít na paměti půlroční lhůtu na nahlášení svých požadavků. Protože si Globtour platil vysokou pojistku, mohli by jeho klienti dostat zpátky sto procent. Česká podnikatelská pojišťovna má odškodnit také klienty nedávno zkrachovalé kanceláře tm Travel Market. Fricová proto vyvrací obavy, že by výplaty turistů obou kanceláří pojišťovna nezvládla. "Co se týče náporu klientů, tak samozřejmě máme zvýšenou aktivitu, ale jsme plně připraveni vyhovět všem. Co se týče finanční stránky, tak finanční stiuaci České podnikatelské pojišťovny v žádném případě neohrozí, protože v podstatě planění za ttyo situace jsou drobným procentem v celkové výši plnění pojišťovny za rok."

Globtour měl problémy před 14 dny. Už tehdy hrozilo, že několik jeho klientů neodcestuje autobusem do Chorvatska. Cestovní kancelář totiž nezaplatila dluhy autobusovému dopravci. Ještě v den odjezdu se ale vedení kanceláře s dopravcem dohodlo, dluhy splatilo a lidé tehdy s několikahodinovým zpožděním nakonec odjeli. Podle Terezy Fricové, mluvčí České podnikatelské pojišťovny, se pojišťovna situaci snažila řešit: "Česká podnikatelská pojišťovna na základě situace, která vznikla 20. srpna, ve spojení s CK Globtour a nezaplacenými fakturami Českému národnímu expresu, provedla v CK Globtour důkladný audit a na základě jeho výsledků musela splnit svou povinnost a včera nahlásila CK Globtour na Ministerstvo pro místní rozvoj."

Globtour je jednou z největších CK v zemi. Podle odhadů analytické firmy Mag Consulting se řadí podle počtu prodaných zájezdů na začátek druhé desítky největších pořadatelů zájezdů do zahraničí.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Naděžda Hávová, David Vandrovec, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme