Další pokus o záchranu ostravského slůněte

10. únor 2014

Takřka jedinou možnou cestou pro zdárný odchov malé sloní samičky je, že začne pít mléko své matky. To se bohužel zatím stále nestalo. Do pokusu zvýšit šance na její záchranu se včera připojily i další partnerské zoologické zahrady v Liberci a Ústí nad Labem.

Vzhledem k tomu, že se malá sloní samička doposud nenapila mateřského mléka od své mámy Vishesh, nedostala do svého organismu v prvních hodinách svého života důležité látky, které by posílily její imunitní systém. Proto jsme se v rámci úzké spolupráce mezi zoologickými zahradami obrátili na kolegy v Liberci a Ústí, kde chovají slony indické, zda by nám nepomohli a nepokusili se svým slonicím odebrat krev pro vytvoření plazmy jako zdroje protilátek, které slůně dostane v náhražce mateřského mléka. Při běžném odchovu mláďata přijímají protilátky z mleziva (prvotního mléka savců, které se tvoří se v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3-5 dní; nazývá se též kolostrum).

Dlouhodobá vzájemná spolupráce mezi zoologickými zahradami sdruženými v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) i na mezinárodní úrovni má obrovský význam při odchovu nejen slonů, ale v podstatě všech zvířat. Z obou zmíněných zoologických zahrad se nám tak díky nezištné pomoci kolegů podařilo dovézt více než 1 litr čerstvě odebrané krve (z níž jsme získali cca poloviční množství séra) a dalších 450 ml zmraženého séra, které měli kolegové k dispozici z dřívějších odběrů. Toto sérum bylo v průběhu včerejšího večera a noci přidáno do několika dávek mléčné náhražky a bylo slůnětem přijato.

Bohužel, mládě nemá ani zdaleka vyhráno! Takřka jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio