Prezident Svazu průmyslu a dopravy: Babiš do toho jde ostře a fandím mu

11. únor 2014

Vláda Bohuslava Sobotky chce zjevně nastolit jiný tón v komunikaci se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů než vláda Petra Nečase. Nechá si od nich dokonce předem posvětit své programové prohlášení. Sociální partneři již mají k dispozici jeho text, a to dva dny předtím, než jej bude oficiálně schvalovat sama vláda.

"Považujeme to za velmi výrazný signál o zlepšení kvality jak sociálního dialogu, tak spolupráce s vládou," řekl pro ranní Plus místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. "Je to dobrá zpráva pro budoucí spolupráci," připojuje se prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Hned v úvodu prohlášení se vláda zavazuje k podpoře podnikání a efektivního trhu práce. To Pícl vítá: "Opatření na podporu průmyslu, dopravy a dalších odvětví jsou velmi pozitivní. Pro nás jsou nejdůležitějšími body nastartování ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. Je nutné zvýšit zájem o odborné vzdělávání, tak aby absolventi našli uplatnění na trhu práce."

"Chceme, aby se vláda soustředila na rekvalifikaci, zvláště mladých lidí do 30 let," dodává Hanák, který také oceňuje detaily prohlášení. "Konečně se mluví o konkurenceschopnosti a podpoře průmyslu. Vítáme zjednodušení všech agend. V naší zemi se neustále mění legislativa, přístupy a výklady a to podnikatele musí naštvat."

Místopředseda ČMKOS, Václav Pícl

Úloha ministra financí je zde klíčová, shodují se oba hosté vysílání. "Babiš chce především hledat úspory. Otázka je, zda objem prostředků bude dostatečný," říká Pícl. "Jsem přesvědčen, že lepším výběrem daní lze 30 až 40 miliard získat. Babiš do toho jde ostře a fandím mu," uzavírá Jaroslav Hanák.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.