Petr Tluchoř o stíhání Petra Nečase: Poslanecké mandáty jsme nevyměnili

Bývalý premiér Petr Nečas je stíhán kvůli údajnému uplácení, takzvanému rozdávání trafik pro poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Petr Tluchoř kvůli této kauze strávil asi měsíc ve vyšetřovací vazbě. Ve středu odpovídal na otázky moderátora Jana Pokorného ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Poslanecké mandáty jsme za nic neměnili. Měli jsme za to, že tehdy projednávané daňové zákony byly chybou pro tuto zemi i pro ODS,“ vysvětluje Petr Tluchoř s tím, že kongres ODS nařídil, aby poslanci hlasovali pro zmíněné zákony.

„Byli jsme mezi mlýnskými kameny,“ popisuje. „Mohli jsme hlasovat pro špatný zákon, nebo hlasovat proti usnesení kongresu. Rozhodli jsme se, že se vzdáme mandátu,“ shrnuje Petr Tluchoř. „Jednali jsme s řadou lidí, ale žádné z jednání se netýkalo toho, že bychom položili mandát za to, že něco dostaneme,“ odmítá obvinění.

Čtěte také

Nejvyšší soud rozhodl, že zmínění tři bývalí poslanci ODS nemůžou být stíháni. Pokud by byl Petr Nečas odsouzen za rozdávání trafik, nedotklo by se jich to nějakým způsobem? „Petr Nečas nemůže být odsouzen,“ odpovídá Petr Tluchoř. „Nerozumím, že někdo tleská zvůli státních zástupců, kteří nerespektují rozhodnutí nejvyššího soudu,“ dodává.

Jak se dívá na takzvané rozdávání trafik? Jednal tehdy s Janou Nagyovou? A kde je hranice mezi politickým vyjednáváním a korupcí?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio