Běžec na lyžích Stanislav Řezáč se v Jablonci připravuje na slavný Vasaloppet

13. únor 2014

Tak trochu ve stínu lyžařů reprezentujících Českou republiku na olympijských hrách v Soči je v této fázi sezony dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč. Potvrzuje to mimo jiné fakt, že byla před měsícem zrušena Jizerská 50, na které zkušený laufař tradičně bojuje o přední umístění. Sezona závodníka norského týmu Centric je ale teprve v polovině, a tak ještě bude mít příležitost na sebe výrazněji upozornit.

Jen něco málo přes dva týdny zbývá do startu asi nejznámějšího lyžařského laufu na světě, legendárního Vasova běhu. Stanislav Řezáč se ale tradicí 90kilometrového závodu na švédském území svazovat nenechá, natož aby dělal jakékoli změny v přípravě.

„Musím říct, že každý závod ze série Swix Ski Classics je pro mě vrchol a snažím se na něj připravit co nejlépe. Jestli je to Marcialonga, Birkebeiner, Vasaloppet nebo Årefjällsloppet, v tom nedělám žádné rozdíly,“ vysvětluje 40letý běžec na lyžích.

Na Vasaloppetu už několikrát vystoupal na stupně vítězů, výhra mu však ve sbírce stále chybí. Slov o tom, že letos konečně triumfuje, se od něho ale rozhodně nedočkáte.

„Myslím si, že soupeři jsou letos dobře připravení. Nevím, jestli budu letos do třetího místa. Spíš ne,“ říká skromně Řezáč, přesto ze sebe nálepku velkého favorita nedostane. Také proto, že je v hodnocení série Ski Classics šestým nejlepším laufařem.

„Se sezónou jsem jsem spokojený, po loňském roce vím, že dostat se na pódium je dost těžké. Každý hodně trénuje, víc už se na to připravovat nejde a každý pro to dělá maximum. Navíc konkurence stále přibývá.“

Také trénink člena norské stáje Centric ovlivnil v posledních týdnech nedostatek sněhu na českých horách, přesto si v těchto dnech vystačí s krátkým okruhem na pro něho domácích tratích.

„Podmínky tady nejsou dobré, a tak jsem musel hodně lyžovat v cizině. Teď je ale Swix Ski Classics v půlce a je krátká pauza, tak se připravuji v Břízkách v Jablonci nad Nisou,“ dodává nejlepší český dálkový běžec na lyžích posledních let, kterého čeká zmíněný Vasaloppet 2. března.

autor: David Nyč
Spustit audio