Rusko se ponořilo do smutku, vyšetřování masakru pokračuje

Severoosetský Beslan se jen pomalu vzpamatovává z pátečního masakru. Počty mrtvých přesahují čtyři stovky a zřejmě dál porostou. Úřady poprvé připustily, že teroristé ve škole zadržovali více než tisícovku dětí, rodičů a učitelů. V nemocnicích zůstává přes 700 lidí, desítky z nich jsou v kritickém stavu. Obyvatelé města jsou stále v šoku. Pohřešováno je na 200 lidí a městem chodí rodiče s fotkami dětí. Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil na dnešek a zítřek státní smutek. Vyšetřování teroristického útoku je ale v plném proudu. Objevila se informace, že k obsazení školy mohlo dojít i kvůli korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Putin v nemocnici v Beslanu

V. Putin v nemocnici v Beslanu | Zdroj: ČTK

Pozůstalí už začali pohřbívat identifikované oběti, městem ale i nadále bloumají bezmocné matky a otcové s fotkami svých dětí. Nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. "Všichni jsme šokováni hrůzami, které se tady udály. Většina lidí včetně mne nechápe, jak se to mohlo stát a kdo je za to odpovědný."

Mnozí se ale i v těchto chvílích snaží pomoci. V nemocnicích totiž zůstávají další stovky lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu. Důležité je tak hlavně darování krve. "Prostě jsem cítil, že nemám na vybranou. Nemohl jsem jen tak nečinně sedět doma."

Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil na dnešek a zítřek státní smutek. Vyšetřování teroristického útoku je ale v plném proudu. K obsazení školy mohlo dojít i kvůli korupci. Vyšetřování přímo v Beslanu i na jiných místech severního Kavkazu se v těchto chvílích soustřeďuje na hlavní otázku: Jak se teroristé dostali nejen do samotného školního objektu, ale především, jak překonali desítky kilometrů po osetském území, aniž by je kdokoli zastavil. Stejně jako jinde v severokavkazské oblasti jsou totiž všechny silnice vždy po pár kilometrech vybaveny kontrolními stanovišti. Odborníci i novináři se společně s ruským prezidentem Putinem shodují na tom, že bezpečnostní a právní orgány v Ruské federaci jsou tak prolezlé korupcí, že teroristé v případě potřeby posádky těchto stanovišť prostě uplatili.

Zástupce generálního prokurátora uvedl, že se podařilo zadržet nejméně tři podezřelé z napomáhání teroristům přímo v Beslanu. První program státní televize pak večer ukázal dalšího podezřelého, který údajně ze zničené školy uprchl mezi utíkajícími rukojmími.

Tragédie v Severní Osetii podle prezidenta Václava Klause je důležitým mezníkem. Jak prezident řekl v TV Nova, doufá, že si teď všichni uvědomí, že je s terorismem třeba něco zásadního udělat. "A to sice nejenom s přímým potrestáním a zbavení se těch, kteří to způsobili, ale že ten svět se podívá hlouběji na příčiny těchto jevů, protože jinudy cesta asi nevede."

Česko je připraveno okamžitě poskytnout těm, kteří masakr přežili, léčebné posttraumatické pobyty. Ruská strana zatím na tuto nabídku nereagovala. Účast s lidmi z Beslanu mohou lidé vyjádřit na ruské ambasádě v Praze. Tam budou až do zítřka vystaveny kondolenční listiny.

Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Naděžda Hávová, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme