Zoo Praha se raduje z trojčat levhartů

13. únor 2014

Po třinácti letech se podařilo pražské zoo odchovat koťata levharta mandžuského. Trojčata této kriticky ohrožené šelmy se zde narodila vůbec poprvé.

Dva samci a jedna levhartí samička jsou potomky tříleté Khanky a čtyřletého Kirina. Jejich odchov se podařil po třinácti letech a proběhl bez problémů. S ohledem na vzácnost přírůstku byla samice i se svými mláďaty umístěna v chovném zázemí expozice.

„Nejen zde, ale i v přilehlém okolí panovala zvláštní opatření. Tři mláďata levhartů mandžuských jsme totiž v naší zoo odchovali vůbec poprvé,“ uvádí Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha. „Khanka se ukázala jako pečlivá matka, o svá koťata se hned od porodu začala velmi dobře starat.“

Měsíční trojčata levharta mandžuského

Levhartí mláďata přišla na svět na konci listopadu 2013. V lednu začala opouštět porodní box a dnes již nárazově vylézají do venkovních prostor.

„Všechna koťata jsou velmi zvědavá. Nejméně odvážný byl nejdříve sameček s netypickým černým zbarvením, nyní je plašší samička,“ líčí chovatelka Kristýna Bachůrková. „Od Khanky pijí koťata stále mléko, pravidelně už ale dostávají i maso“, dodává.

Zhruba do měsíce se koťata ukáží návštěvníkům ve výběhu levhartů v horní části zoologické zahrady. Zde je nyní k vidění jejich otec, samec Kirin, který se zde střídá se s poslední pražskou samicí levhartů mandžuských, Betynou.

Jedno z mláďat s matkou Khankou

Levhart mandžuský je jednou z nejohroženějších velkých koček, IUCN odhaduje jejich počet v divočině zhruba na 30. V přírodě se tento poddruh levharta skvrnitého vyskytuje pouze na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. Chov v zoologických zahradách je proto mimořádně důležitý.

autor: Zoo Praha
Spustit audio