Juan Carmona: Alchemya

14. únor 2014

Příjmení Carmona je mezi hráči andaluského flamenca velmi časté, jedná se o rozvětvený romský rodinný klan, jehož příslušníci dnes žijí především v Granadě. Své poslední album Juan Carmona nazval Alchemya a natočil je s několika desítkami prominentních hostí ze Španělska a dalších zemí.

Rodiče kytaristy Juana Carmony z Andalusie odešli a usadili se ve Francii v Lyonu, kde se Juan před 51 lety narodil. Ve svých desíti letech dostal od svého otce první kytaru později se do Andalusie, kraje svých předků, často vracel, a ve svých 25 letech zvítězil v prestižní hudební soutěži ve městě Jerez. Díky svým albům získal několik nominací na cenu Grammy a dnes je považován za jednoho z nejlepších flamencových kytaristů.

Juan Carmona si na své album Alchemya přizval i špičkové flamencové zpěváky z Andalusie. Na CD zpívá i Ramon el Portugues, který umělecké jméno získal díky svému původu, je totiž ze západní oblasti Španělska, která se rozprostírá poblíž portugalské hranice.

Vzájemné ovlivňování flamenca s latinskoamerickou hudbou je časté, Juan Carmona na své poslední album například zařadil skladbu kubánského pianisty Chucho Valdese Mambo Influenciado. Výraznou jazzovou příchuť nahrávce dodává hostující kytarista Sylvian Luc, nahrávka vytváří magické spojení mezi Kubou, Španělskem a Afrikou.

Jedním z nejvýznamnějších hostů na albu Juana Carmony je vynikající americký kytarista Larry Coryell, skladba s názvem Sirena přináší kontrast mezi Carmonovou akustickou kytarou a Coryellovými sóly na elektrickou kytaru.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Santiago City, Karma, Creer En La Primavera, Altanaa, Mambo Influenciado, Miami, Sirena, Africando.

Spustit audio