Spanilá jízda Šlechtičny v přímém přenosu

12. červen 2014

Vlaky a vláčky mají, jak známo, spoustu malých i velkých obdivovatelů. Pro některé z nich se koníček stal prací a práce posláním. O atraktivitě světa kolejí svědčí spousta literatury i nepřeberné množství písniček a skladeb. Řada z nich zazněla ve speciálním vysílání Českého rozhlasu Olomouc 15. února 1997.

I mezi olomouckými rozhlasáky najdeme takové, kterým železnice učarovala. Patří mezi ně také režisér Michal Bureš, šéf techniky Radoslav Řezníček i zvukový mistr Jiří Vavrda. Právě proto nemohli chybět při speciálním projektu, který patří ke svátečním dnům v novodobém vysílání olomouckého rozhlasu.

Toho únorového dne před sedmnácti lety vyšlo pěkné počasí, svítilo sluníčko, a přesně v osm hodin a třicet minut, podle hlášení dispečinku olomouckého obchodně provozního ředitelství Českých drah, vyjel z Přerova vlak s číslem 10817 tažený parní lokomotivou na malý hostýnský okruh. Historická mašina typu 475 s poetickým názvem Šlechtična, která soupravu táhla, byla vyrobena v roce 1951 v Plzeňské Škodovce.

Železniční téma se v programu nazvaném Na kolejích s párou a Českým rozhlasem Olomouc prolínalo spoustou pořadů a rubrik. V průběhu dne si posluchači mohli poslechnout kupříkladu Nestárnoucí melodie z vlaků i z nádraží, téměř dvouhodinovou mozaiku složenou z reportáží, hudby, dokumentu o Janu Pernerovi a čtení z Haškova Švejka. Na čtrnáctou hodinu byla nachystána repríza pásma natočeného při příležitosti 150. výročí otevření Olomoucko – pražské dráhy. Čas od patnácti hodin a pěti minut patřil sobotnímu Vlnění. V něm zazněly reportáže o vlacích a mladých lidech kolem nich i povídka Otakara Batličky.

Celý den se posluchači mohli účastnit několikafázové telefonické soutěže. A hlavně probíhaly živé vstupy Vladimíra Hrabala, Marie Hovadíkové, Anonína Bezrouka a dalších z jedoucího vlaku a ze zastávek. Spolu s pasažéry cestovala dechová hudba Dopravanka, skupina Šediváci z Přerova a trumpetista Lazaro Cruz. Posluchači jeho cestu sledovali a spousta z nich navštěvovala stanice, na nichž byl připraven bohatý doprovodný program.

Kupříkladu v Bystřici pod Hostýnem se o zábavu staral silák Zdeněk Knedla alias Železný Zekon. Přenos byl zajištěn prostřednictvím tehdejšího kufříkového mobilního telefonu napojeného na malý mixážní pult. Vlak dorazil do Přerova na místo startu i cíle ve třináct hodin a třicet minut po pěti hodinách jízdy po hostýnském okruhu, ovšem speciální vysílání moderované Marcelou Opletalovou a autorem scénáře Michalem Burešem trvalo sedm a půl hodiny. Podílela se na něm samozřejmě spousta dalších pracovníků tehdy tříletého obnoveného regionálního studia Českého rozhlasu v Olomouci.

Jeho atmosféru jste si mohli připomenout ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc v neděli 16. února ve 14:30.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio