Karlovarský kraj vyplatí studentům první stipendia

14. únor 2014

Studenti z osmi středních škol v regionu získají od Karlovarského kraje motivační a prospěchová stipendia. Celkově si mezi sebou rozdělí 264 tisíc korun.

Stipendia budou studentům udělena za 1. pololetí školního roku 2013/2014. Motivační stipendia získají studenti, kteří neměli kázeňské problémy, pravidelně docházeli do školy a nevykázali neomluvenou absenci. Na prospěchová stipendia pak dosáhnou ti, kteří byli hodnoceni ze všech předmětů, získali stanovený průměr známek na vysvědčení a vyhnuli se snížené známce z chování.

„Celkem bude vyplaceno 125 motivačních stipendií v hodnotě 187 tisíc korun a 77 prospěchových stipendií ve výši 77 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Stipendia získají studenti, kteří se vzdělávají v jednom ze 16 vybraných oborů, jako je například pekař, zedník, klempíř, truhlář, strojní mechanik či sklář. Nejvíc stipendií pak bude vyplaceno studentům ze Střední průmyslové školy v Ostrově.

Karlovarský kraj tak reaguje na upadající zájem o studium učňovských oborů na středních školách. „Zatím je předčasné, abychom hodnotili nastavený systém stipendií, ale podle signálů, které máme, školy evidují zvýšený zájem o jednotlivé obory. Do budoucna bychom chtěli zavést i stipendia pro studenty vysokých škol, ovšem o tom budeme ještě jednat se zaměstnavateli,“ doplnil Václav Sloup.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio