Policie chytila hledaného podnikatele Kellovského

Jeden z nejhledanějších mužů u nás skončil za mřížemi. Havířovského podnikatele Petra Kellovského, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, objevila policie v neděli na Frýdecko-Místecku. Kellovský je stíhán spolu s dalšími šesti muži v souvislosti s připravovanými podvody s padělanými šeky neexistující americké banky v hodnotě 850 milionů korun. Interpol po Kelloveském pátral čtyři měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kellovský

Petr Kellovský | Foto: Dan Krzywoň

Zásahová jednotka zatkla havířovského podnikatele v chatě na Frýdecko-Místecku. Podle Martina Válka ze severomoravské policie si nezměnil vizáž a zatčení se nijak nebránil." Nebyly zaznamenány žádné výraznější problémy. Jednalo se o běžnou akci toho druhu," uvedl policista.

Státní zástupkyně Emílie Hrabovčinová už soudu navrhla, aby Kellovského poslal do vazby. "Je tady obava, že by v případě pobytu na svobodě mohl uprchnout nebo se skrývat, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání. Mohl by i působit na spoluobviněné a další svědky," vysvětlila Hrabovčinová důvody vazby.

Kellovského obhájce Tomáš Štípek potvrdil, že jeho klient už vypovídal. Dodal, že se i po zatčení cítí v pořádku. "Nemám signály, že by byl v nepořádku. K ničemu při zatýkání nedošlo, že by tam vzniklo nějaké zranění, o tom jsem nedostal žádné informace od nikoho," řekl obhájce.

Podle policie byl Kellovský členem organizované skupiny, která připravovala jeden z největších podvodů v historii české kriminalistiky. Ze zemí bývalé Jugoslávie získala falešné šeky neexistující americké banky v hodnotě 850 milionů korun.

Ceniny vytiskla tamní zločinecká organizace. Postupně je pak šířila po Evropě. Podvodníci je při různých obchodech vydávali za humanitární pomoc USA pro válkou postižené Srbsko a Černou Horu. Šest členů skupiny skončilo ve vazbě, jeden je vyšetřován na svobodě.

V době zatýkání byl však Kellovský v USA s fotbalovým družstvem umělců Amfora. Podle dostupných informací se do Česka vrátil, ale pak zmizel. Kde se muž celé čtyři měsíce pohyboval, policisté neví. K návratu ho mohla přivést zdánlivě obyčejná věc - začátek školního roku. Kellovský má dvě malé děti a podle svědků si na rodině hodně zakládal.

Kellovský, původně vystudovaný gynekolog, patří mezi vlivné havířovské podnikatele. Je znám hlavně jako většinový majitel společnosti Quonex Real, která si dělá nároky na pozemky pod Sazka Arénou. Provozoval také kasino a koupil si i fotbalový klub.

Do křížku se zákonem se Petr Kellovský dostal už v minulosti. Za daňové úniky se má podle dosud nepravomocného rozsudku odsedět šest let ve vězení. Podmíněný trest mu udělil pražský soud za útok na veřejného činitele. V opilosti totiž najížděl do policejní hlídky.

Až do letošního června byl členem ODS, ze strany byl nakonec vyloučen. Podle některých havířovských politiků si při posledních volbách nechal kupovat pro své lidi hlasy voličů. Tamní restaurace prý obcházel muž, který hostům nabízel odměnu 150 korun, pokud půjdou volit a do urny vhodí předem vybranou kandidátku.

Markéta Kaclová, Martin Hromádka, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme