Výrok poslankyně Semelové o procesu s Horákovou je naprostý nesmysl, říká historik

17. únor 2014

Tvrzení poslankyně za KSČM Marty Semelové o justiční vraždě Milady Horákové, které zazněly ve vysílání České televize, nebudou bez odezvy. Aktivista Dušan Makovský ze sdružení ProtiAlt na ni dnes podá trestní oznámení, protože podle něj porušila zákon.

Semelová v pořadu České televize Hyde Park o procesu s Horákovou doslova řekla: "Považuji to samozřejmě za nešťastné. Ale Milada Horáková se ke své činnosti přiznala. O tom, že to byla vynucená přiznání, dost pochybuju."

Advokát David Strupek v našem ranním vysílání řekl: "O tom jestli došlo ke spáchání trestného činu, bude-li podáno trestní oznámení, rozhodnou orgány činné v trestním řízení. V tomto případě může jít o popírání nebo zpochybňování zločinů proti lidskosti."

V těchto případech se jedná o problém kolize chráněných veřejných zájmů a práva na svobodu slova. "Vždy se posuzuje, zda je o faktické tvrzení nebo o interpretaci, hodnocení a názor. Říká-li někdo, že přiznání Horákové vynucené nebylo, pohybujeme se právě v rovině tvrzení," vysvětluje Strupek.

Blažek: Šlo o stalinský politický proces

"Výrok paní Semelové je naprostý nesmysl," reaguje historik Petr Blažek. "Máme k dispozici veškeré archivní prameny a z nich je jasné, že se jednalo o politický proces s předem daným výsledkem, vedený po vzoru stalinských procesů. U Milady Horákové se navíc ještě jednalo o trestné činy, které v normálním demokratickém režimu nebyly ani trestány."

Milada Horáková před státním soudem

Jiný výrok poslankyně Semelové, že "každou událost je třeba vnímat tehdejším pohledem, tehdejší situací, je třeba zohlednit historickou souvislost", považuje Blažek za absurdní. "I v té době žila v Československu celá řada lidí, která věděla, že zde nešlo o nalézání práva či spravedlnosti, ale odsouzení předem vybraných viníků."

„Řekl bych už jen to, že všichni odsouzení byli rehabilitováni již za komunistického režimu v roce 1968," uzavírá historik Petr Blažek.

autoři: oci , bum
Spustit audio