Město Bečov nad Teplou umí pečovat o své památky

17. únor 2014

Bečov nad Teplou se stal krajským vítězem soutěže o cenu Programu regenerace pro rok 2013 a zúročil tak práci na obnově městské památkové zóny i snahu o využívání kulturních památek. Zajistil si tak zároveň postup do celostátního kola, které vyvrcholí v dubnu letošního roku.

Soutěž organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj. Regenerace bečovského historického centra byla vyhlášena jako vůbec nejlepší v celém Karlovarském kraji.

V hodnocení Bečov předběhl i téměř pětkrát větší město Cheb. Kvalitní projekt úpravy centra města tak má šanci zvítězit i celostátně a získat hlavní cenu – jeden milion korun. Jako vítěz krajského kola navíc město obdrželo 100 tisíc korun na obnovu kulturních památek v městské památkové zóně.

„Výsledky krajského kola nás všechny příjemně zaskočily, neboť si uvědomujeme, že v porovnání s velkými městy máme určitou nevýhodou. Role poroty byla v tomto ohledu nesmírně složitá, musela srovnávat města s nesporým historickým dědictvím, která však mají naprosto rozdílné rozpočty na ochranu památek,“ podotkla starostka Bečova Olga Haláková.

Vítězství v soutěži může Bečovu výrazně pomoct

Úspěch v krajském kole soutěže o cenu Programu regenerace a eventuální umístění v celostátním hodnocení a s nimi spojená publicita může pomoct bečovské radnici vyřešit situaci některých významných budov v rámci městské památkové zóny, jako jsou například historické budovy základní i mateřské školy, stejně jako Základní umělecké školy Josefa Labitzkého.

Městská památková zóna v Bečově nad Teplou je charakteristická hlavně spojením s areálem státního hradu a zámku, který spravuje Národní památkový ústav. Příkladná obnova hradu již získala "památkového Oskara" – cenu Evropské unie Europa Nostra. „Je to obrovský úspěch, naprosto jsme nečekali, že bude Bečov lepší než Cheb, jehož centrum má dokonce vyšší památkovou ochranu. Věříme, že máme šanci zvítězit i v celostátním měřítku," reagoval na vyhlášení výsledků kastelán Tomáš Wizovský.

Lípa v Bečově nad Teplou

Bečov nad Teplou – to není jenom hrad a zámek

Město dlouhodobě pečuje o památkovou zónu, která zahrnuje prostor náměstí na jedné straně zakončený areálem národní kulturní památky hradu a zámku Bečov, na straně druhé pak historickou budovou základní a mateřské školy. Dále se v jejím prostoru nalézá mimo jiné cenná budova barokní radnice, kostel svatého Jiří s přilehlou farou a soubor měšťanských domů.

„Jakákoli forma ocenění je vždy pozitivním signálem všem, kteří pomáhají a ovlivňují obnovu Městské památkové zóny Bečov nad Teplou, která se v roce 2014 připravuje na oslavy svého výročí a to 615 let od udělení prvních městských práv,“ uzavřela starostka.

V období 2003 – 2013 byla v území městské památkové zóny Bečov nad Teplou opravena většina nemovitostí. Byla například dokončena rekonstrukce budovy penzionu a restaurace Hradní bašta, úprava činžovního domu s obchodem a občerstvením, rekonstrukce na faře a znovu zprovozněna kamenná kašna před kostelem. Na kostele svatého Jiří přibyde ještě v letošním roce nová fasáda.

Slavnostní vyhlášení celostátního vítěze soutěže o cenu Programu regenerace pro rok 2013 proběhne 17. dubna ve Španělském sále Pražského hradu u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel.

Relikviář sv. Maura
autor: Radim Jehlík
Spustit audio