Výstavbu automobilky KIA na Slovensku provázejí problémy

Na Slovensku narůstají problémy s největší zahraniční investicí automobilky KIA Motors. Stát má nejen potíže s výkupem pozemků, ale podle ministra hospodářství neplní své povinnosti ani jihokorejský partner.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobil KIA

automobil KIA | Foto: KIA Motors

Už minulý týden se vláda nedohodla s majiteli pozemků, a ačkoli stát tvrdí, že nemá jiné východisko než vyvlastnění, ústavnímu projednávání se zřejmě nevyhne.

S překvapující informací v celém sporu dnes přišel ministr hospodářství Pavol Rusko. Prohlásil, že s právními úkony se zpozdil právě zahraniční investor.

Podle šéfa resortu nepožádala automobilka v termínu o stavební povolení. Jinými slovy, i kdyby Slovensko vyvlastnilo všechny pozemky, KIA Motors nemá oprávnění stavbu zahájit.

Představitelé korejské společnosti varovali před týdnem dopisem primátora Žiliny, že investice je ohrožena. Slovenská strana ale trvá na tom, že zákony musí dodržet všichni.

Ve středu se proto chce setkat s vedením podniku a všechny záležitosti ohledně padesátimiliardové investice vyjasnit.

Výstavbu nového závodu automobilky KIA u Žiliny ohlásilo vedení korejské společnosti letos v únoru. Ve hře byly i lokality v Maďarsku, České republice a Polsku.

KIA je druhým největším výrobcem automobilů v Koreji, hned za automobilkou Hyundai Motor, jejíž je součástí. V žilinském závodu by se po dobudování v roce 2006 mělo vyrábět až 300.000 automobilů ročně.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme