Fotbalisté Liberce s pozměněnou sestavou finišují v přípravách na jaro

16. únor 2014

Hlavním tématem ve světě sportu jsou v těchto dnech olympijské hry v Soči, už brzy se ale svým fanouškům znovu připomene také fotbal. Slovan Liberec čeká ve čtvrtek v prvním kole play-off Evropské ligy AZ Alkmaar. Před dvojzápasem s nizozemským celkem se ale svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého stále ještě vyrovnávají s proměnou kádru, navíc kvůli zranění přišli možná na celou jarní část o Dzona Delarge.

Liberec v zimě posílil o Jana Rajnocha, Marka Jarolíma nebo Jevgena Budnika, přesto se o aktuálně šestém celku Gambrinus ligy mluvilo více v souvislosti s odchody některých opor.

„Těch změn bylo bohužel víc, než jsme si přáli. Odešli nám v podstatě tři hráči ze základní sestavy, což je nejvýraznější změna,“ připomíná sportovní ředitel Severočechů Jan Nezmar ztrátu nejen obránce Keliče, kterého s odchodem do zahraničí brzy následovali další.

„Těsně předtím, než jsme odjeli na herní soustředění, tak ubyli ti klíčoví hráči Kušnír a Rabušic. Místo toho, abychom jeli na soustředění ladit formu, tak jsme tam spíše hledali alternativy,“ podotýká liberecký trenér Jaroslav Šilhavý, že mu poměrně velký, a v některých případech už nečekaný, hráčský pohyb v kádru práci rozhodně neulehčoval.

A aby snad nebylo změn v sestavě Slovanu málo, ovlivnila herní přípravu v Portugalsku také zranění.

„Čekali jsme, že přijdou nějací hráči, bohužel opak byl pravdou. Navíc jsme přišli o Delarge, který je zraněný a pravděpodobně nebude celé jaro k dispozici. A druhý den tréninku se zranil ještě Fleišman, takže příprava byla hodně nestandardní,“ pokračuje Šilhavý.

Přesto se dvaapadesátiletý kouč na nic vymlouvat nehodlá a už delší dobu střádá plány, jak v Evropské lize zaskočit dalšího favorizovaného soupeře - nizozemský Alkmaar.

„Kdo se bojí, nesmí do lesa. Všichni pro to děláme maximum, každý se upíná na ten čtvrteční zápas. Pro každého je to svátek.“

„Na čtvrtek bychom měli být dobře připravení. Budeme bojovat a budeme chtít postoupit, i když víme, že favorit nejsme. Ale došli jsme daleko, tak proč si tuhle pohádku ještě neporodloužit,“ doplňuje Šilhavého kapitán Radoslav Kováč.

Ten po sezoně Liberec také opustí a zamíří do pražské Sparty, nyní si ale užívá působení pod Ještědem.

„Noví kluci jsou charakterově výborní, v tom není žádný problém. Ještě se ale musíme sehrát, o tom to je.“

Moc času však na sehrání nezbývá, utkání prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy čeká Slovan už ve čtvrtek, kdy na domácím hřišti přivítá zmíněný Alkmaar, o tři dny později se poté v rámci pokračující Gambrinus ligy utká s Mladou Boleslaví.

autor: David Nyč
Spustit audio