V Sapě slavili asijský lunární rok a masopust zároveň. Návštěvníci netradičního jednodenního festivalu tak mohli vidět tance z Valašska i Lví tanec z Vietnamu

18. únor 2014
Zprávy

V Praze Libuši se setkaly vietnamské tradice se staročeským masopustem. Radnice městské části ve spolupráci se Svazem Vietnamců, Občanským komunitním fórem a společností Saparia uspořádala Festival asijského lunárního roku a staročeského masopustu. Celá akce se konala v areálu vietnamské tržnice SAPA.

"Rádi bychom, aby vietnamští obyvatelé a obyvatelé Libuše k sobě našli cestu. Jedním ze způsobů, jak se o sobě můžeme navzájem něco dozvědět, je i tento festival. My představíme něco málo z naší novoroční kuchyně a zvyků. Na oplátku se přiučíme o vašich masopustních tradicích. Cílem svazu je, aby zdejší vietnamští obyvatelé dodržovali nejen české zákony, ale aby se naučili něco víc o zdejších zvyklostech," říká předseda Svazu Vietnamců v České republice HoangDinh Thang.

Podle starosty Prahy Libuše Jiřího Koubka z TOP 09 vzešel požadavek na společné kulturní akce ze strany obyvatel městské části: "Naším cílem je integrovat v maximální možné míře vietnamskou komunitu. Neprosazujeme multikulturalitu, ale opravdu integraci. Těší nás, že většina české společnosti, která na Libuši žije, touží po kulturní stránce poznat vietnamskou menšinu. Vzešel tak požadavek na společné kulturní akce."

V Praze Libuši slavili asijský lunární rok i masopust zároveň

"Jsou tady smažené závitky a jemně namletá sekaná, je to z jemně namletého vepřového masa. Pak je tady tradiční rýžový koláč, který se připravuje z lepkavé rýže, mungo fazolí a bůčku, je to zabaleno do banánového listu a vaří se to 10 až 15 hodin," popisuje šéfkuchařka NguyenMaiHuong. Její stánek, kde servírovala tradiční vietnamské novoroční pokrmy, byl na festivalu nejpopulárnější.

Vietnamské speciality si pochvalovala i Jana Finibulková z Prahy Libuše: "Chuťově je měli perfektní, ochutnala jsem asi šest nebo sedm druhů a byla jsem nadmíru spokojená."

Jako tradiční masopustní pochoutku na festivalu nabízeli zabijačku a sladké koblihy. Ty napekli žáci základní školy v Libuši.

Nechyběla ani řemesla. Z vietnamských bylo zastoupeno umění kaligrafie, z českých například drátování. Figurky a šperky z drátu vyráběla přímo na místě Jarmila Horná z Klubu lidové tvorby.

Lví tanec

"To jsou panenky, říká se jim šátkovky. Je to čtverec látky, nejčastěji bavlna. Udělá se hlavička. A buď se dělají vlásky, jako já je mám z koudele nebo se dá šáteček. Buď je to na dekoraci, nebo naše babičky si s tím hrály," ukazuje své výtvory Jarmila Horná.

Zatímco si děti i dospělí zkoušeli česká řemesla, na jevišti se střídaly lidové tance z Valašska s vietnamským novoročním Lvím tancem. Ten je typický obřími maskami a akrobatickými výstupy.

Spustit audio

Více z pořadu