V Žatci otevírají novou transfúzní stanici

18. únor 2014

Darovat krev mohou zájemci v každém větším městě Ústeckého kraje.

Transfuzní odběrová centra jsou v Ústeckém kraji v každé nemocnici Krajské zdravotní a v nemocnicích v Kadani a nově také v Žatci. Podle lékařů se nedá říct, jestli je dárců nebo krve dostatek. Záleží na tom, jak často se dárci rozhodnou krev darovat a k čemu má darovaná krev sloužit - jestli k přímému dárcovství nebo k výrobě krevních produktů.

Jaroslav Tošner z Loun daruje krev od svých osmnácti let: „Tenkrát jsme byli na vysoké škole a jako parta jsme si řekli, že dobré jeden den si dát volno a dostat za to ještě oběd,“ vypravuje s humorem. Od té doby chodí pravidelně.

Transfúzní odběrová centra jsou ve všech větších městech Ústeckého kraje v nemocnicích v Teplicích, v Mostě, Chomutově, ale také v Děčíně. Mobilní transfúzní stanice zajíždí do Litoměřic, Lovosic nebo do Štětí. Darovat krev je možné také v Lounech, v Kadani a nově, od konce února, také v Žatci.

„Lidé nemusí mít obavy dávat krev, pokud jsou třeba alergici, to už není dávno překážkou,“ Martin Krušina z transfúzního odběrového centra nemocnice v Kadani, „překážkou není, ani pokud prodělali nějaké závažnější onemocnění a je to dostatečnou dobu od té choroby. Jsou ovšem choroby, které ty lidi vylučují, ale to jsou zejména srdeční vady, onemocnění vnitřních orgánů, jater, žaludku a podobně.“

Odběr trvá kolem deseti až patnácti minut, odebírá se půl litru krve.

Trvalý nedostatek je RH negativních skupin, které má jen asi dvacet procent populace.

autor: Jan Beneš
Spustit audio