Jan Bednář: Thajská protikorupční policie stíhá premiérku

18. únor 2014

Tři mrtví a desítky zraněných – to je bilance úterních střetů demonstrantů s policií v hlavním městě Thajska Bankoku, kde násilné protivládní protesty trvají už několik měsíců. Demonstranti tam okupují řadu vládní budov, včetně samotného sídla thajské vlády, a policie se v těchto dnech nepříliš úspěšně pokouší dobýt tato území zpět.

Zranění i mrtví jsou na obou stranách konfliktu – tentokrát konkrétně jeden mrtvý policista a dva zabití účastníci protivládních demonstrací.

Thajská vláda si se situací už dávno neví rady. Premiérka Jinglak Šinavatrová se ale snaží najít cestu ze slepé uličky a 2. února uspořádala předčasné parlamentní volby. Opozice však volby bojkotovala a podařilo se jí hlasování zmařit v deseti procentech volební obvodů, takže oficiální výsledek voleb nemohl být dosud vyhlášen. V příslušných částech země se musejí konat znovu volby v náhradním termínu, a teprve pak bude jasno aspoň v tom, jaké je nynější rozložení politických sil v parlamentu.

Je přitom dost možné, že premiérka Šinavatrová volby znovu vyhraje, ale málokdo by nejspíš mohl čekat, že by pak protivládní demonstrace ustaly. Opozice se zjevně pokouší zbavit premiérky, i kdyby zvítězila v regulérních volbách.

Thajsko má, jak vidíme, k normálně fungující demokracii opravdu daleko.

Pozoruhodný vývoj ale můžeme naopak pozorovat v samotných tamních oficiálních strukturách. Thajská protikorupční komise totiž v úterý oznámila, že podá trestní obvinění na premiérku Šinavatrovou v souvislosti s vládním programem finanční pomoci pěstitelům rýže.

Podle komise premiérka nedbala varování, že systém státních dotací pěstitelům rýže umožňuje korupční jednání a může způsobit zemi velké ztráty.

V uplynulých dvou letech tak thajská vláda vykupovala od domácích pěstitelů rýži za cenu asi o polovinu vyšší, než jsou běžné ceny na světových trzích.

Thajská oficiální protikorupční komise, která je součástí tamní policie, předvolala premiérku na čtvrtek příštího týdne, 27. února, aby jí sdělila obvinění.

Bude-li thajská premiérka skutečně trestně stíhána, existuje možnost, aby byla formálně zbavena svých úředních povinností, tedy de facto sesazena z premiérského úřadu, a to i kdyby se ukázalo, že nedávné parlamentní volby znovu vyhrála.

Touto cestou by tedy nakonec mohl nastat v zemi přece jenom tolik toužený klid. A bude-li odstraněna premiérka, kterou část thajských občanů zřejmě nesnese za žádnou cenu, vznikne snad naděje na nějaké nové politické uspořádání.

Normální demokratický systém to ale rozhodně není a nejspíš ani nebude.

autor: Jan Bednář
Spustit audio