Obce a města mohou žádat o peníze na výsadbu alejí

19. únor 2014

I když podél frekventovaných silnic mizejí stromy po stovkách, pokoušejí se obce a města stále častěji o výsadbu nových alejí či obnovu těch historických. I letos budou moci využít grantu Nadace ČEZ, která pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky podpořila už 88 stromořadí po celé republice.

Žádosti mohou obce podávat na jednoduchém webovém formuláři do konce února, maximální příspěvek je 200 tisíc korun. Výsadbu alejí podporuje nadace už čtvrtým rokem, doteď města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily už 88 stromořadí s více než 10 000 stromy a keři.

„Od starostů jsme se s překvapením dozvěděli, že jsme jediný subjekt, který výsadbu alejí dlouhodobě podporuje. O to víc nás těší velký zájem obcí i jejich obyvatel,“ řekla Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Navážou tak na 7 obcí v západočeském regionu, které vysázely dohromady 3 662 stromů. Grant v minulosti získaly obce Citice, Šabina, Dolní Rychnov, Česká Bříza a město Dobřany, Březová a Kynšperk nad Ohří.

Vzhledem k alarmujícímu úbytku tradičních stromořadí se ochraně veřejné zeleně začalo více věnovat i ministerstvo životního prostředí a vyhláškou platnou od poloviny července zpřísnilo podmínky pro kácení alejí. Ty totiž vedle své estetické funkce přispívají ke snížení prašnosti a hlukové zátěže, pohlcují oxid uhličitý a díky přirozenému stínu poskytují lidem úlevu při vysokých vedrech.

„Aleje jsou nejen esteticky a urbanisticky hodnotné, ale mají i praktický význam. Poskytují ochranu před slunečním zářením, prachem a hlukem a každý průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ připomíná botanik Václav Větvička.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio