Knížka Nesplachuj!

14. únor 2014

Tahle knížka se zvláštním pokynem v názvu (Nesplachuj!) možná nebude vonět všem...

Milí kluci, holčičky a holky, také dnes vás zdraví vaše Knižní záložka. A říkám rovnou: pokud jste nějak obzvlášť útlocitní a vadí vám taková slova, jako hnojivo, mrva, hnůj, splašky, nebo dokonce kakání, čurání a prdění, dál radši nečtěte.

Z Mladé fronty jsem totiž dostala nenápadný balíček ve tvaru čtverce; uvnitř byla knížka pro děti od deseti let; napsali ji Mary a Richard Plattovi, ilustroval John Kelly, přeložila Petra Potůčková a vás asi zajímá, jak se ta čtvercová knížka jmenuje, popřípadě o čem je.

Představte si, že má místo názvu rozkaz s vykřičníkem na konci... jmenuje se Nesplachuj! a pod tím stojí Nahlédněte pod poklop vědy o čurání a kakání.

Co vám budu povídat, nejdříve se mi dovnitř moc nechtělo, zvlášť, když jsem si přečetla obsah a zjistila jsem, že nejmírnější kapitola se jmenuje Na lovu, aneb Bobky v divočině.

„Na této čurokakací cestě budete potřebovat průvodce,“ konstatují autoři a přivedou jich na scénu rovnou pět. Je to: Saša Splašek (Krysa), Bzuk (masařka), Klovák (holub), Hnojník (hovnivál) a Čmuchal Jenkins (pes).

Průvodci vysvětlí, jak úžasné věci se dají dělat s čuráním a kakáním – a rovnou tu máme ty věci na obrázku: cihly, výbušniny, papírové obálky, pitná voda, různé léky a taky, představte si: voňavky, krémy na obličej a dokonce i voňavé mýdlo.

Dozvíte se, že pohazování výkalů po farmářských polích a zahradách je k životnímu prostředí šetrnější, než když skončí v záchodě, kde je navíc splachujeme pitnou vodou.

Možná vás překvapí, že čistí lidé zvířatům silně páchnou, neboli smrdí, a tak je výhodné zamaskovat se špínou.

V 19. století se afričtí lovci slonů potírali sloními výkaly; smradlavé maskování jim umožnilo pohybovat se ve stádu bez povšimnutí.

Dozvíte se také, čemu se říká latrínová farmacie, kdy je dobré počurat si ránu (třeba řeznou, na ruce); proč se před vynálezem mýdla špinavé prádlo namáčelo v kýblu s močí a co vlastně je ten bioplyn.

Čtěte knížku Nesplachuj!, tam to všechno je.

Jdu se pro jistotu navonět opravdovým francouzským parfémem. Teď mě napadlo: z čeho se asi vyrábí???

autor: jak
Spustit audio