EU může tlačit na předčasné volby, ale bude na Ukrajincích, koho si zvolí, říká Tomáš Prouza

Na Ukrajině pokračují krvavé střety mezi demonstranty a policií. V Bruselu mezitím jednají ministři zahraničí EU. Řada zemí mluví o zavedení cílených sankcí. Jak vůbec Unie může pomoci Ukrajině?

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy je řešení ukrajinské krize absolutní prioritou pro všechny lidi v Bruselu. „I proto vyrazili na Ukrajinu ministři zahraničí Francie, Německa a Polska, abychom tam měli své oči,“ vysvětluje host Heleny Šulcové Tomáš Prouza.

Čtěte také

Zásadní otázkou při této ministerské misi bude, zda si ministři budou jistí, že platí to, co se dohodlo. Musí být přitom jasně dohodnuto, kdy může dojít ke změně ústavy na Ukrajině a kdy může dojít k předčasným volbám.

Pokud nedojde k dohodě, přijdou sankce

„Na druhou stranu musíme respektovat, že Ukrajina je již dlouho velmi rozdělená země a velmi rozdělená společnost a Janukovyč byl řádně zvolený prezident. To, kam můžeme tlačit, je: mějme co nejrychleji předčasné volby, které přijdou poté, co se změní ústava, kterou se změní rovnováha pravomocí. Ale pak už to bude jen na lidech, koho si zvolí,“ upozorňuje Tomáš Prouza.

Pokud ukrajinská vláda nepřistoupí na dohodu, je EU připravena k sankcím. „Sankce by se měly týkat cestování, osob, které jsou zodpovědné za vyvolávání násilí, měly by se týkat i majetku těchto osob a měly by se týkat embarga na zboží, které se používá k potlačování demonstrací,“ upřesňuje Tomáš Prouza.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.