Nejzápadnější rozhledna České republiky stojí u Aše už 110 let

20. únor 2014
Česko – země neznámá

Rozhledny jsou právem oblíbeným turistickým cílem, mimo jiné pro zasloužený neopakovatelný pocit lehkosti a nadhledu nad okolním světem. Rozdělit se ale navíc dají do dvou skupin: ty, které navštěvujeme hlavně proto, že je z nich krásný výhled do kraje, a na ty, které jsou navíc zajímavé i svojí stavbou a historií. A které stojí za návštěvu, i když rozhledové podmínky nejsou zrovna ideální.

Mezi takové rozhledny určitě patří kamenná rozhledna Na Háji u Aše na Karlovarsku. Z kamene má tato rozhlednu i střechu. Byť se nachází na nejvyšším vrcholu české části pohoří Smrčiny, přečkala bez vážnější újmy obě dvě světové války. A letos je to od jejího otevření pro veřejnost přesně 110 let.

První záměr postavit na hoře Háj rozhlednu se objevil již v roce 1874, ale ani přes finanční podporu města Aše se během následujících dvaceti let nepodařilo získat dostatečné množství finančních prostředků.

Situace se však změnila v roce 1895 u příležitosti 80. narozenin prvního německého kancléře Otto von Bismarcka. Stavba byla zahájena v roce 1902 a první návštěvníci mohli za tehdejší vstupné ve výši 10 haléřů vystoupat na její vyhlídkový ochoz již v roce 1904.

Příchod od Aše

Majitelem rozhledny je v současné době město Aš a vstup na vyhlídku je zdarma. Rozhledna je postavena ve výšce 758 metrů nad mořem a její výška je 34 metrů. Za dobré viditelnosti je z rozhledny vidět Chebská pánev, německá část pohoří Smrčiny, z Krušných hor lze zahlédnout Klínovec. Na rozhlednu se po vyznačené turistické stezce dostanou z Aše i rodiny s kočárky a vozíčkáři.

Další tipy na cestování v okolí Aše najdete na městském informačním webu www.info-as.cz.


Zvětšit mapu

autor: Pavel Halla
Spustit audio