Cvičení čchi-kung – protahovací cvičení spojené s dýcháním

23. únor 2014

Před každým pořádným cvičením je zapotřebí se rozcvičit. Ale neméně důležité je také na závěr se protáhnout. My vás v naší pravidelné nedělní rubrice naučíme jednu protahovací sestavu.

Tělesná cvičení mohou nahradit mnoho léků, ale žádný lék na světě nemůže nahradit tělesná cvičení, tvrdí ve svém citátu italský fyziolog a propagátor přirozeného tělocviku Angelo Mosso.

Pokud nás posloucháte či sledujete v tuto dobu pravidelně a pokud si námi představovaná cvičení i sami vyzkoušíte, pak mu jistě dáte za pravdu.

Dnes nás čeká poslední setkání s čínským systémem čchi-kung. Věnujeme jej sestavě, při které se pořádně protáhneme.

Cvičení

Obrázek 1
Stojíme vzpřímeně, nohy u sebe (1), před tělem propleteme prsty (2). S nádechem vzpažíme, dlaně s propletenými prsty směřují nahoru. Díváme se na ruce (3). S výdechem trup rotuje doprava, nohy zůstávají rovně na zemi, díváme se vpravo (4). S nádechem se vrátíme do výchozí pozice (5). S výdechem trup rotuje doleva (6). S nádechem návrat do výchozí pozice (7). S výdechem se ukloníme doprava (8).

Obrázek 1


Obrázek 2
S nádechem návrat do výchozí pozice, ruce stále propletené a zvednuté nad hlavou (9). S výdechem úklon doleva (10). S nádechem návrat do výchozí pozice (11). S výdechem se předkloníme, záda jsou rovná, ruce natažené (12). S nádechem návrat do výchozí pozice (13). S výdechem se zakloníme (14). S nádechem návrat do výchozí pozice (15). S výdechem se úplně předkloníme, nohy zůstávají natažené, ruce s propletenými dlaněmi se mohou dotknout země. Nádech (16).

Obrázek 2


Obrázek 3
S výdechem trup protočíme doprava, očima sledujeme pohyb rukou (17). S nádechem se vrátíme zpět. Ruce můžeme opět na okamžik položit na zem (18). S výdechem trup rotuje stejným způsobem na levou stranu (19). Návrat zpět s nádechem. Ruce můžeme mít opět na zemi (20). S výdechem se nohy pokrčí až do dřepu, Páteř vyrovnáme, ruce s propletenými prsty předpažíme (21). S nádechem se nohy narovnají a my jdeme do úplného předklonu, ruce se dotknou země (22). S výdechem obejmeme zezadu lýtka a snažíme se hlavu přitisknout čím jak nejblíže nohám (23). S nádechem se postupně narovnáme (24).

Obrázek 3


Obrázek 4
S výdechem se postavíme rovně, ruce podél těla, dlaně natažené (25). S nádechem pokrčíme kolena a pro uvolnění rukou můžeme jimi začít mávat, jako u cviku jeřáb (26). Poté ruce uvolníme a spustíme je dolů (27).

Obrázek 4
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.