Maminky z Karlovarska sbírají víčka na léčbu šestileté Daniely

20. únor 2014

Pomáhat malé Daniele, která trpí leukémií, se rozhodlo několik žen a institucí z Karlovarska. A to sbírkou plastových a kovových víček. Organizuje ji Michaela Moisesová z Ostrova. Ta nastřádaný odpad prodává k recyklaci.

Pokud není šestiletá Daniela v Motolské nemocnici v Praze, žije s rodiči v obci Zelená na Chomutovsku. Vážné onemocnění jí lékaři diagnostikovali v září minulého roku. Mladá maminka na mateřské dovolené Michaela Moisesová sbírku organizuje od října.

Dobrovolníci mohou sbírat víčka od PET lahví, džusů nebo máchadel. Zároveň je možné odevzdat kovová víčka od piva, limonád nebo přesnídávek.

„Pak si pro přijede přímo firma, která ta víčka slisuje a z nich se potom udělají granulky a z nich potom všelijaké plastové věci. Minule jsme měli za kilo šest korun, teď bych chtěla zkusit, jestli by navýšili tu částku aspoň na sedm osm korun, uvidíme,“ popisuje Michaela Moisesová.

Není na to sama. Pomáhají třeba nemocnice v Ostrově a Sokolově. Svou ruku k dílu se rozhodla přiložit další maminka na mateřské. Miroslava Tofi z Bochova na Karlovarsku jí právě tento týden přivezla několik pytlů plastových uzávěrů.

„Viděla jsem článek v novinách, kde byla sbírka na holčičku. Jmenovala se Vaneska. Tenkrát měla nemoc motýlích křídel. A tím, že mám dvě děti a dcera se jmenuje taky Vaneska, tak mě to zaujalo. Bydlíme na vesnici, kde třídíme plast, papír i sklo a říkám si, proč ne. Napsala jsem paní Míše, že to musí být hrozně těžké takhle pomáhat. Tak jsme si začali psát, já jsem začala sbírat, oslovila jsem kamarádky a kamarády. Tatínek mi pomohl s letáky a takhle se to rozjelo a poprvé jí předávám sbírku, kterou jsme nasbírali,“ říká Tofi.

„Každý člověk, kdo chce sbírat, tak je vítán. Já si neskutečně takových lidí vážím, zvlášť slečny Tofi, která to vzala ve velkém. A vždycky když vidím fotku, co mi posílá, tak z toho mám strašnou radost, protože já říkám, že každé víčko pomůže,“ potvrzuje Moisesová.

„Určitě podíl na tom má škola v Bochově a hlavně chci poděkovat do Domova důchodců v Nejdku,“ uzavírá pomocnice Miroslava Tofi, která ve shromažďování hodlá pokračovat.

„Mě osobně to strašně překvapilo. Ono totiž není jednoduché to, co člověk prožívá. Pak když má možnost podívat se na Facebook a vidět, kolik lidí se zúčastnilo a kolik se jich nechce ani veřejně ukázat, to je úžasné,“ neskrývá vděk otec malé Daniely Miroslav Sobek.

Sbírka pro Danielu běží až do srpna. Ti, kteří by chtěli také přispět, najdou podrobnosti na facebookovém profilu Pomáhat druhým se má.

Michaela Moisesová a Miroslava Tofi při předávání víček od PET lahví
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio